Путин: Огънят спира от 15 февруари

Путин: Огънят спира от 15 февруари
снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

"Огънят спира от 15 февруари". Това е заявил руският президент Владимир Путин по време на срещата на "нормандската четворка" в Минск. Той е посочил, че е постигнато споразумение за прекратяване на военните действия в 00:00 часа в неделя (15 февруари), съобщава ТАСС.

"По време на срещата постигнахме споразумение по "основните" точки", обяви той. С разговорите в "нормандски формат" достигнахме до решение по хуманитарните въпроси, въвеждане на приетия по-рано закон за специалния статут на териториите на Донецк и Луганск, съобщи Путин.

Той обяви още, че по време на разговорите са подписани два документа. "Току-що бе подписан документът на Контактната група, с който се приемат набор от мерки, насочени към прилагането на споразуменията в Минск", заяви Путин, като не можа да каже точното наименование на документа.

По думите му вторият документ, който все още не е подписан, е заявление на френския президент Франсоа Оланд, украинския президент Порошенко и германския канцлер Ангела Меркел, за това, че "подкрепяме този процес"

Френският президент Франсоа Оланд пък е уточниl, че е постигнато "всестранно политическо решение".

След първия етап от преговорите, който продължи повече от 14 часа украинският президент Петро Порошенко, заяви че Русия е поставила неприемливи услови. Последваха няколко срещи в различен формат с и без негово участие.

Към лидерите на Русия, Украйна, Германия и Франция се бе присъединила и специалната представителка на председателя на ОССЕ в контактната група за Украйна – Хайди Талявини. Новата среща се провежда в същата зала, в която се състоя основният кръг от преговорите на „нормандската четворка“.

По непотвърдена официално информация при първия кръг от разговорите е постигнато споразумение за прекратяване на огъня в Източна Украйна, което да влезе в сила до 48 часа. Предстои документът да бъде подписан и от сепаратистките лидери и Контактната група за Украйна, отбелязва агенцията.

Украинският президент Петро Порошенко обаче посочи, че „Все още няма добри новини. Руските условия, поставени на срещата в Минск, са неприемливи“. Той все пак допълни, че "винаги има надежда" и че преговорите продължават.

Лидерите на т. нар. Донецка и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР) – Александър Захарченко и Игор Плотницки, са отказали да подпишат документа.

МВФ и разкъсваната от конфликт Украйна достигнаха до предварително споразумение за нов спасителен финансов план на стойност 17,5 млрд. долара, който може би е "повратна точка" за Киев, съобщи Кристин Лагард.

Преговорите в Киев продължиха няколко дни, преди да се стигне до споразумение за четвъртия спасителен заем от МВФ за Украйна през последните 10 години, като последният транш от април 2014 не успя да стабилизира финансите на Киев, докато армията се бори с проруските сепаратисти на изток.

"Щастлива съм да ви съобщя, че екипът на МВФ в Киев стигна до споразумение с украинското правителство за новата програма за икономически реформи, която ще бъде подпомогната със заем от 17,5 млрд. долара (15.5 млрд. евро) от МВФ", заяви Лагард на пресконференция в Брюксел.

Общата сума на програмата на МВФ за Украйна ще достигне 40 млрд. долара. В замяна на отпускането на заема Украйна ще трябва да извърши дълбоки икономически реформи, включително и във финансовата сфера, както и да преобразува "Нафтогаз".

#Германия #Франция #Русия #Украйна #преговори #ОССЕ #Минск

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници