50 нюанса кино (СНИМКИ+ВИДЕО)

50 нюанса кино (СНИМКИ+ВИДЕО)
A A+ A++ A

Ако имате желание, но нямате време да изчетете огромния по обем труд на Ерика Ленард Джеймс - „50 нюанса сиво“, съвсем логично е да гледате едноименната екранизация. И причините може да са няколко, но най-вече - секс сцените и небивалата медийна истерия, опитала се да прерасне в социален протест сред дежурните конформисти – хора и организации, яхащи вълната при всеки удобен случай.

За щастие, книгата „50 нюанса сиво“ не влиза в произведенията за задължително изучаване. Затова и филмът трябва да се приема като поредното добре подготвено и режисирано предизвикателство, което ще си върне бюджета многократно.

Лентата удивително добре пресъздава емоциите на хард чиклита, сътворен от 51-годишната Е. Л. Джеймс. Тя, със съсипваща откровеност и ровичкане в болезнени теми, предлага поглед върху отношенията между двата пола – първа среща и първи секс, сексът в офиса, нестандартният секс и т.н. Въобще, сексуалността е доминант, доведен до една почти естествена извратеност и култ към преситеното от женска плът красиво мъжко тяло, чиито носител е докаран до псевдоизбор на партньор.

„50 нюанса сиво“ може да се приеме и като компромис с нечии ценности, и като компромис с киното, което трябва да се показва на голям екран, но  при всяко положение това е филм, в който има няколко блестящи елемента на фона на 50-те сиви нюанса.

Играят блестящи актьори - Дакота Джонсън (дъщеря на Мелани Грифит и внучка на Тити Хедрен), Джейми Дорнан, Макс Мартини, Дженифър Ел и дори певицата с албански корени Рита Ора. Зад камерата е  Сиймъс МакГарви - блестящ оператор, чиито размах познаваме от „Годзила“, „Анна Каренина“ и „Сахара“.

Режисьорът – Сам Тейлър-Джонсън, пък е жена и майка, преборила най-коварната болест два пъти, родила четири деца и омъжена за красавец, който може да й бъде син. Няма как човек с подобна съдба да ни предложи бруталност... Въпреки че има секс, той е премерен, но изящен, и не води до първосигналната възбуда от порното. Защото без колебание е използвано почти всичко, което седмото изкуство предлага като оръжие за вербуване на зрители – и това са много повече от 50 нюанса кино.

#Джейми Дорнан #кино #филм #50 нюанса сиво #Дакота Джонсън #Е.Л. Джеймс #Рита Ора

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"