ГЕРБ: Новият шеф на НЗОК става ясен на 25 февруари

ГЕРБ: Новият шеф на НЗОК става ясен на 25 февруари
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Парламентарната група на ГЕРБ обсъжда две кандидатури за нов управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Спрягани за поста са директорът на софийската Втора градска многопрофилна болница и бивш зам.-директор на НЗОК д-р Глинка Комитов и бившият директор на регионалната каса в Пловдив Иван Маджаров. Това потвърди председателят на комисията по здравеопазване в Народното събрание Стоян Тонев след заседание на комисията.

Депутатите от здравната комисия са приели процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати за управител на НЗОК.
„Максималният срок за избор е 28-ми февруари“, посочи Стоян Тонев, но според него решение ще има още на 25-ти февруари.

Мандатът на досегашния управител на Касата Румяна Тодорова изтече на 12 февруари. Тонев обясни, че в периода до избор на нов управител институцията може да работи безпроблемно, тъй като няма документи, които изискват подписа му.
Стоян Тонев обясни още, че до избора на нов управител има няколко варианта за това кой реално ще изпълнява длъжността на управителя, като въпросът ще бъде съгласуван с юристите на здравното министерство и на правната комисия.

„Предложения могат да бъдат правени само от парламентарните групи в срок от пет дни след приемането на правилата за избор, което ще се случи утре в пленарна зала на Народното събрание“, обясни Тонев и допълни, че в правилата няма новости, освен разширяването на текста за ценза на кандидатите. Той може да бъде или с медицинско, или с финансово образование.

„Министърът на здравеопазването Петър Москов иска да увеличи членовете на Надзорния съвет на НЗОК с още двама представители на държавата“, призна Стоян Тонев. Запитан дали това няма да одържави институцията Тонев отвърна, че за одържавяване може да се говори при условие за Министерството на финансите или на здравеопазването взима решение за бюджета и за разпределението на финансите, а това решение се взима от Народното събрание.

#НЗОК #директор #кандидатури #правила #Стоян Тонев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"