Министърът на образованието предлага Университет за третата възраст

Министърът на образованието предлага Университет за третата възраст
Проф. Тодор Танев Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на образованието проф. Тодор Танев предлага да бъдат отворени професионални колежи – университети за третата възраст.

Целта на учебните завесения ще е да защищава човешкото право на всеки гражданин за допълване или получаване на нови знания, активен живот във всяка възраст, поддържане на добро лично психофизическо състояние, активно участие в обществения живот и предаване на натрупания опит на новите поколения.

В понеделник министър Танев бе на посещение в Хасково, където представи идеята си за „Университет за третата възраст“.

Проф. Тодор Танев обясни, че Университетът за третата възраст може да приема и студенти за бакалавърско обучение по нова специалност – геронтология, както и студенти от други ВУЗ за практики или научна дейност, за което те ще получават кредити.

„УТВ има огромен и абсолютно пренебрегнат контингент в сравнение с нормалните университети в момент на демографска криза. Тези хора са пренебрегнати, а могат да спомогнат за развитието на обществото повече, отколкото можем да си представим. Университетът ще подпомага пълноценния живот, развиването на втора професия, нови социални роли и активно гражданско участие на възрастните хора“, коментира проф. Танев.

#Тодор Танев #Танев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"