Бум на заешка треска у нас, 11 болни

Бум на заешка треска у нас, 11 болни
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Бум на заешка треска има у нас, която заплашва да се превърне в епидемия. От 1 януари има 11 доказани случая, очакват се още. Това съобщи националният консултант по микробиология проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), пред "24 часа". По неговите думи заразата ще плъзне още с първите кърлежи през март.

Болестта е известна и като туларемия. През 2014 г. няма регистриран случай, а в последните 4 г. години са по 1-2. За разлика от миналите години обаче, заразата сега се разпространява в региони, където не е имало случаи. Освен Софийска област, където има взрив през 90-те години, досега са засегнати Бургаска, Ямболска и Старозагорска.

Заразата е от особено опасните инфекции. Предава се чрез диви животни - предимно зайци, а в населените места - чрез гризачи. Мишките и плъховете заразяват всякакви продукти и фуражи чрез екскрементите си. Хората се заразяват най-често заради лоша хигиена, като не измиват буркани, шишета и продукти от мазето и не мият ръцете си. Най-характерен симптом е подуването на лимфни възли по шията, но заразата се явява и като пневмония или очна инфекция.

Указания за събиране и изпращане на проби за изследване в РЗИ, както и за лечение на туларемия са обявени на сайта на НЦЗПБ.

#вирус #зараза #епидемия #Тодор Кантарджиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"