Гласуването на новия заем се отлага

Гласуването на новия заем се отлага
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Гласуването на новия заем се отлага. Предложението за отлагане на дебатите дойде от председателя на парламентарната група на Патриотичния фронт Валери Симеонов, който се аргументира, че за такова важно решение има нужда от повече време за разяснение.

Тази идея бе подкрепена от 115 народни представители, 59 гласуваха "против", а 2 се въздържаха. Всички депутати от управляващата четворна коалиция на ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВсе обявиха за отлагането на дебатите и гласуването. Против бяха БСП, ДПС, един депутат от БДЦ и един независим депутат. "Атака" напусна залата и не участва в гласуването, а останалите 8 депутати от БДЦ също подкрепиха отлагането на дебатите.

Разиграва се грозен алъш-вериш, покупка и продажба на цели групи, заяви преди гласуването Георги Кадиев, който се обяви срещу отлагане на дебатите. Кадиев се обърна към Валери Симеонов и заяви, че когато за 16 млрд. лева министърът на финансите им е обърнал 15 минути време, те трябва да застанат срещу него и да не подкрепят предложението му. "Да продължим дебатите, да гласуваме против и ако трябва да се ходи на избори - да се ходи. По-добре така, отколкото задължения за милиарди за децата ни", каза Георги Кадиев.

Въпреки този призив мнозинството прие предложението за отлагане на дебатите, а Йордан Цонев от ДПС поиска прегласуване с мотива, че няма нужда от повече време, тъй като въпреки че ДПС не са имали среща с финансовия министър, са успели да си изградят позиция. "Един политик освен да говори глупости, трябва и да чете", завърши Цонев по адрес на Симеонов. Дори след прегласуването предложението за отлагане бе прието.

По-рано депутати от „Атака“ проведоха акция в парламента преди началото на работния ден. На всеки един от входовете към залата народни представители от партията застанаха с плакати "Стоп! Не влизайте" и призоваха колегите им да не се регистрират днес в зала, за да не бъде налице кворум за дебатите и гласуването по новия заем на стойност 16 млрд. Лева.

„Ако всички не влязат, няма да има кворум“, каза лидерът на партията Волен Сидеров по-рано на брифинг. По думите му подобна практика вече е била прилагана в други парламенти и е напълно допустима.

"Тази ратификация е неприемлива за нас, за нас това е престъпление", посочи Сидеров. Той издигна един от плакатите, който гласи: "Колеги, стоп! Не влизайте в залата, не правете кворум, така престъпният военен заем няма да мине. Не ставайте златен пръст на колониалния режим".

За намека на Бойко Борисов за оставка и твърдението на премиера, че ако не се приеме заемът, може да дойде друг, който може да осигури 6 млрд. евро, Сидеров коментира така: "Ако ми отстъпи мястото си не 6, а 66 милиарда ще осигуря на България".

Въпреки "блокадата" на входовете на залата, останалите депутати не възприеха призива на "Атака" и се регистрираха за начало на заседанието, което започна безпроблемно. Все пак гласуването се отмени, тъй като мнозинството в Народното събрание прие деебатите и крайното решение да се отложат.

#дълг #гласуване #Атака #Волен Сидеров #депутати #отлагане #Народно събрание

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"