Да живее холестеролът!

Да живее холестеролът!
A A+ A++ A

Американски учени илязоха с поредното революционно съобщение, което този път е посветено на холестерола. Оказва се, че консумацията на храни, богати на холестерол - като яйца, червени меса и масло, не представлява особен риск за здравето.

В доклад, публикуван вчера, 14 независими експерти препоръчват на федералните власти повече да не ограничават консумацията на храни, богати на холестерол, а по-скоро

да бъдат затегнати ограниченията върху наситените мазнини, солта и захарта

добавяна към храните. Те подчертават и ползите от средиземноморската диета, богата на ненаситени мазнини.

Обяснява се, че съществуващите изследвания "не показват измерима зависимост между приемането на холестерол и степента на веществото в кръвта" при повечето хора. По този начин, те заключават, че "холестеролът не е хранителен елемент, от който трябва да се притесняваме, ако не го консумираме извънредно много".

Официалните препоръки, датиращи от 2010 г., ограничават до 300 милиграма на ден количеството холестерол, който може да бъде усвоено, без риск за здравето.

Това съответства на 300-грамова пържола или две яйца

Въпросът остава спорен и някои кардиолози все още твърдят, че яденето на твърде много храни, богати на холестерол, повишава риска от сърдечно-съдови заболявания, като допринася за атеросклероза - образуването на плаки в артериите.

Авторите на доклада заключават, че американците консумират прекомерно много наситени мазнини. Те препоръчват да се ограничи "консумацията до 8% от общо 2 хиляди калории, приемани средно на ден". Настоящите препоръки определят горната граница до 10%.

"Прекомерната консумация на наситени мазнини е

проблем, особено сред хората на над 50 години

се казва в доклада. Наситените мазнини се съдържат основно в мазните меса, млечните продукти, кокосовите ядки и палмовото масло, както и в сладкишите.

Екипът подчертава и риска, който представлява добавяната към някои храни и напитки захар, заради опасността от затлъстяване. За първи път се препоръчва американците да ограничат потреблението й до 10% от общия брой на калориите, които консумират всеки ден. Това са около 12 чаени лъжички. Американците получават най-често 22-30 супени лъжици на ден чрез газираните напитки и соковете, в които хранително-вкусовата промишленост добавя захар.

Експертите , които на всеки пет години се обединяват, за да отправят препоръки за новата политика към храните, особено

наблягат на значението на плодовете и зеленчуците за здравословното хранене

"Хранене, богато на зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, ядки и семена и месни продукти с ниско съдържание на калории, е по-здравословно и има по-малко вредно въздействие върху околната среда, отколкото сегашният хранителен режим в Съединените щати", пишат експертите.

Природозащитниците изразиха своето задоволство от значението, което експертите придават на намаляването на въздействието на производството на храни върху околната среда, за да бъде тя устойчива.

"Въвеждането на критерия за въздействие върху околната среда в тези препоръки за новото ръководство (препоръки за производителите на храни) представлява огромна крачка напред за здравето на хората и на планетата", каза Лари Хамершлаг от неправителствената организация "Приятели на Земята" в изявление.

#холестерол #здраве #захар #сол #мазнина #мазнини

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"