ЕС мълчи и чака "Ислямска държава" да навлезе в Европа

ЕС мълчи и чака "Ислямска държава" да навлезе в Европа
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Бойци на "Ислямска държава" избиват ежедневно  десетки души в Либия, а САЩ и Западът мълчат и изчакват. Либия е неспособна да реши проблемът сама. Двете правителства - в западната и в източната част на страната, воюват помежду си.И двете са подкрепяни от широки съюзи от милиции, движени от местни интереси. В същото време джихадистката групировка става все по-силна, защото всеки ден към нея се присъединяват бойци от Сирия или Тунис.

Великобритания и САЩ, които са сред най-влиятелните страни в Съвета за сигурност на ООН, отхвърлиха призива на Либия за отмяна на оръжейното ембарго. Триполи настоя ембаргото да падне, за да може да се защити от групировката "Ислямска държава".

Двете страни излязоха с аргумента, че подновяването на вноса за оръжие ще дестабилизира още повече потъналата в хаос страна. Според Лондон и Вашингтон, Либия първо трябва да сформира правителство на националното единство. В размирната страна и без това има достатъчно оръжия от гражданската война, когато огромни количества от арсеналите на Кадафи бяха разграбени от различни бунтовнически групировки.

Миналата седмица Съветът за сигурност на ООН проведе извънредна среща, посветена на ситуацията в Либия. Външният министър на страната Мухамед ад-Дейри настоя за отмяна оръжейното ембарго, въведено през 2011 г., и да окажат на Триполи военна помощ в борбата с тероризма. Той предупреди, че джихадистите трайно се установяват в Северна Африка, а скоро се очаква да настъпи към Европа.

В същото време позицията на Европейския съюз се бави. Върховният представител на ЕС по международната политика и сигурността Федерика Могерини заяви, че е нужна единна позиция относно либийската криза. Такава обаче няма, при положение, че от месеци анализатори предупреждават, че конфликтът в Либия не бива да се подценява. Сега заплахата е двойна - заплаха от разпад на страната и заплаха от все по-голямото проникване на „Ислямска държава“.

Освен от навлизане на „Ислямска държава“ в Европа, ЕС трябва да се притеснява и от бежанския поток. Преди броени дни директорът на Европейската гранична служба „Фронтекс“ Фабрис Лежери предупреди, че Европейският съюз трябва да очаква рекорден брой бежанци през тази година. „От северноафриканския бряг бежанците от Африка и арабския свят са изпращани с лодки към ЕС. Ако тази тенденция се запази, през 2015 г. броят им ще нарасне“, алармира Лежери.

Едната от санкциите, които външните министри от ЕС са обсъждали за Либия, е налагане на петролно ембарго. Друга мярка е, ако конфликтът прерасне в пълномащабна гражданска война, да бъдат замразени активите в ЕС на централната банка на Либия.

Когато започна работа, новата Европейска комисия си пожела по-активно присъствие на общността в международната политика. Не знае как ще се стане това, при положение, че ЕС изглежда като с вързани ръце. Едната ръка е завързана за интересите на отделните държави, а другата за страхът да не предизвика общественото мнение с крайна и категорична позиция.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"