Нямаме готовност да посрещнем реалната заплаха от "Ислямска държава"

Нямаме готовност да посрещнем реалната заплаха от "Ислямска държава"
A A+ A++ A

Специалните служби се реорганизират, за да противодействат на евентуална външна агресия срещу България. Това коментира пред БГНЕС полк. Николай Марков, бивш служител от НСО.

В службите периодично постъпва информация за хора от различни страни, заподозрени за връзки с групировката "Ислямска държава", и сигнали за намерения на техни бойци да извършват терористични акции в Европа, в близка съседна страна, както и да стъпят или преминат през територията на България, обяснява експертът.

Заради тях и заради други събития в размирни региони в българските специални служби се създаде реорганизация от нов тип. Тя е насочена към отразяване на точно такъв тип външна агресия срещу страната ни. Доколко системата ще сработи не е ясно, защото досега не сме имали опасности от такъв характер. 

Предвид политическата нестабилност ще кажа: имам своите надежди, но като познавам хората, които стоят над тези структури, остават и съмнения.

Няма спор – заплахата от "Ислямска държава" е реална и за България. Макар на този етап – все още като сдържана прогноза. Защото военните събития, които предстоят, се изместват от Украйна и ще бъдат по посока на териториите, в които действа тази престъпна групировка и към които има претенции.

Смятам, че подадените сигнали – предупреждения от Турция за вероятни терористични атаки в Анкара, Истанбул и градове на Европа, са реални. Но страната ни няма нужната готовност да посрещне такива драматични събития, въпреки институционалните реорганизации. Колебанието ми е дали те ще бъдат сработени и синхронизирани в превантивни действия.

#"Ислямска държава" #специалните служби #полк. Николай Марков #НСО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"