15-минутен тест открива ебола

15-минутен тест открива ебола
A A+ A++ A

Световната здравна организация (СЗО) одобри първия бърз тест за ебола, който може да помогне при спирането на епидемията в Западна Африка,  убила около 10 000 човека.

Тестът, разработен от американската компания Corgenix Medical Corp, не е толкова точен като стандартните подобни, но е много лесно да се направи. Не е необходимо електричество и резултатите излизат за 15 минути, заяви говорителят на СЗО Тарик Яшаревич.

"Става дума за първия бърз тест.

Това определено представлява повратна точка

обясни той и допълни, че организацията "Лекари без граници" вече е проявила интерес.

Стандартните лабораторни тестове отнемат между 12 и 24 часа, докато новият открива бързо пациентите, които трябва да бъдат изолирани. Тестът от капка кръв може точно да идентифицира около 92% от заразените пациенти.

Като се има предвид и вероятността за грешка, ако тестът даде позитивен резултат, трябва да се проведат и стандартните лабораторни тестове.

Само преди три дни

Либерия отменя мерките срещу ебола

Страната прекрати  полицейския част и отвори границите.

"Президентката Елън Сърлиф нареди да се отмени полицейския час. Отмяната влиза в сила от неделя, 22 февруари", гласи съобщение на президентството. В него се добавя, че се отварят и границите на страната, които са били затворени заради пламналата зараза.

Освен Либерия, епидемията засегна още две съседни западноафрикански държави - Гвинея и Сиера Леоне. Тя обаче взе най-много жертви именно в Либерия. Според СЗО общият брой на нейните жертвите е 9 442 жители на трите страни.

#епидемия #Гвинея #Сиера Леоне #здраве #тест #ебола #Световната здравна организация #СЗО #Либерия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници