Хулиганите от Бруклин, които мечтаеха за "Ислямска държава"

Хулиганите от Бруклин, които мечтаеха за "Ислямска държава"
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Коментарът е направен от Майкъл Дейли в thedailybeast.com. Превод: Веселина Стефанова

Те бяха имигранти от Централна Азия, които обличаха суичъри и изглеждаха на около 19 - 24 години. Прокурорите обаче ги обвиняваха, че са се насочили да водят джихад в Сирия. 

Заподозреният, който чинно се закле да убие възможно най-много полицаи и агенти на ФБР, ако не успее да се присъедини към ИД, е бил само на 6 години, когато започна нашата дълга война с терора. Ахрор Саидахметов сега е на 19, но изглеждаше дори по-млад, когато бе въведен във Федералния съд на Бруклин с обвинения в тероризъм в сряда привечер. Той носеше същите дрехи, с които бе арестуван на летище JFK, отправил се за Турция и мечтаната свещена война в Сирия - яркочервени високи маратонки Adidas, смъкнати торбести дънки и огромен зелен суичър, с които приличаше на малък ученик.

Зад него влезе съквартирантът му от Бруклин, сега също обвиняем, Абдурасул Хасанович Юрабоев, който на 11-ти септември е бил на 11 години. Сега той е 24-годишен, но също изглежда по-млад. Той носеше зелена шапка, черни обувки, дънки по негов размер и сив суичърт с качулка. Самият той бе публикувал съобщение в интернет, че желае да убие президента Обама или да "постави бомба на Кони Айлънд", в случай че не излети, за да се присъедини към "Ислямска държава".

Отново в делото за тероризъм, след изслушани осем такива истории, на съдебните заседатели представиха документи на Отряд 6 на Морските тюлени след убийството на Осама бин Ладен. Един от документите свидетелства за готвен джихадистки атентат направо в Белия дом. Бин Ладен обаче беше мъртъв и доста други неща се бяха променили през последните шест години, откакто обвиняемият в гореспоменатото дело е участвал доброволно в готвена от "Ал Кайда" конспирация, която включва по-малко от 12 мъже.

"Ислямска държава" сега е основна примамка за хилядите млади джихадисти. 

От съобщението за арест, пуснато от обвинителите по последното дело за ИД, става ясно, че тийнейджърът Саидахметов изразил своето вълнение онлайн, след като видял видео на група ислямисти, които извършват масова екзекуция на иракски затворници. "Аллах Акбар, бях много щастлив", написа възхитено Саидахметов, който по произход е казахстанец, но с американско гражданство, за клането, което би отвратило дори настоящите лидери на "Ал Кайда" - "очите ми се радваха на толкова много победа".

Според документите по делото, Саидахметов споделил с негов приятел, че планът му да участва във варварството срещнал пречка, с каквато само най-младите джихадисти се сблъскват. "Саидахметов казал на другаря си, че иска да тръгне за Сирия, за да се включи в джихада. Майка му, обаче, се страхувала за неговите намерения и му взела паспорта", пише в документите. 

Саидаметов доброволно предложил да се присъедини към американската армия, за да снабдява ИД с информация и впоследствие да убива американски войници. Миналият месец той е хванат да обмисля друг подробен план за действие, който включва и придобиване на огнестрелно оръжие. "Ще отидем и ще купим пистолет...Тогава ще застреляме един полицай...Бум! След това ще му вземем оръжието, куршумите и бронежилетката...и след това ще направим същото с други двама. Тогава отиваме в щабовете на ФБР и убиваме агентите на ФБР. "

Все пак, той успял да си осигури документите за пътуване, които му позволяват да излети. Той платил 570 долара на туристически агенти на "Кони Айлънд Авеню" в Бруклин за билет до Турция с Украинските авиолинии.

Преди обаче да напусне Бруклин в сряда, Саидахметов бил записан да казва, че ако бъде спрян на летището, ще убие полицая и с неговото оръжие ще застреля всеки, който му се изпречи.

Юрабоев, узбекистанец с постоянно местожителство в САЩ, също си купил билет и планирал своето пътешествие след това. Направил това, въпреки че знаел, че ФБР е по петите му от август. При анти-терористична акция е било проследено притеснително съобщение на ислямистки сайт от неговия компютър.

"Привет! Аз съм в САЩ сега, но нямаме никакво снаряжение", се казвало в съобщението на узбекски. "Все пак, дали иначе е възможно да бъдем признати за посветени мъченици оттук? Дали ако застреляме Обама и после се самоубием, ще бъде достатъчно? Това ще всее страх в сърцата на неверниците."

Седмица по-късно, когато агентите на ФБР го разпитвали в неговия апартамент в Бруклин, Юрабоев бил изненадващо сговорчив за желанието си да се присъедини към ИД в Сирия. При втория разпит той заявил на агентите, че с неговия приятел Саидахметов споделят общи възгледи и той също искал да се присъедини към ИД.

Друг мъж, 30-годишният Аброр Хабибов, доброволно си признал, че той също иска да се присъедини към джихад. Той заел пари за самолетен билет на Саидахметов, въпреки че изразил загриженост. Хабибов бил арестуван в сряда, а по това време арестували Саидахметов на гарата и Юрабоев в апартамента му.

Според прокурорите, "обвиняемите олицетворяват изключителна заплаха за страната". Най-притеснителното обаче е, че това е вярно, като се има предвид, че биха се съюзили с други млади джихадисти, призовани от ИД.

След като и двамата са зад решетките, защитата на Саидахметов пледира, че клиентът й е "19-годишно хлапе...очевидно уплашено".

Саидахметов обаче бе и ще бъде плашещ, със своите трогателни очи, които видяха едно масово убийство като огромна победа.

#ислямска държава #ФБР #САЩ #Бруклин #Ал Кайда

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »