Крачка към мир: Донецк и Киев изтеглят въоръженията си

Крачка към мир: Донецк и Киев изтеглят въоръженията си
Снимки: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Сепаратистите и украинските власти направиха огромна крачка към мира. В четвъртък вечер Донецка народна република (ДНР) е изтеглила 90% от тежките си оръжия по линията на съприкосновение в Донецк. Това обяви лидерът на ДНР Александър Захарченко. "В изпълнение на Минските споразумение от 12 февруари силите на ДНР изтеглиха тежките си въоръжения на договорените разстояния. Изтеглени са 90 процента. Това са артилерия, миномети и други", каза той, цитиран от руски медии.

Той обаче добавил, че ако в петък вечер Киев не започне да изтегля своето снаряжение,  ДНР може да върне изтеглените въоръжения.

В отговор на това украинските войски започнаха изтегляне на тежката артилерия с калибър от и над 100 милиметра по границата с проруските бунтовници. Това стана ясно от началника на пресцентъра на силовите операции Александър Мотузяник, цитиран от УНИАН. Той поясни, че от днес поделенията за силови операции „започват да изтеглят артилерийските си системи по цялата линия на разграничение”.

В четвъртък противотанковите артилерийски системи МТ-12 „Рапира” ще бъдат преместени на разстояние не по-малко от 25 километра от съгласуваната линия.

Акцията за мир и от двете страни е следена от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Припомняме, че на 24 февруари след срещата в Париж на външните министри на Русия, Украйна, Германия и Франция стана ясно, че призовават двете страни да дадат пълен достъп на наблюдателите до контролираните от тях територии и да им съдействат, "за да потвърдят изтеглянето на тежкото въоръжение".

#Украйна #Киев #Минск #ОССЕ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"