Ихтиман ще чества Освобождението на 2-ри март

Ихтиман ще чества Освобождението на 2-ри март
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Освобождението в община Ихтиман ще бъде чествано на 2-ри, а не на 3-ти март. Със  заповед на кмета датата на националния празник е преместена. Промяната обаче възмути жителите на града, които заявиха, че подобна инициатива се е случвала и с други празници, съобщава Би Ти Ви.

„Чувствам се обидена, като българка и патриот не съм съгласна да празнувам 3-ти март на 2-ри март. Националният празник не е една дата в календара, на която аз решавам нещо да празнувам. Това е националният празник, празникът на всички българи. На този празник ние трябва да бъдем обединени, трябва да бъдем народ. Точно това е символиката да бъдем единни“,  възмущава се гражданка на Ихтиман и допълва, че това прилича на една манифестация, в която някой да каже, че трябва да се отиде задължително в толкова часа, така облечен, с поглед към тази трибуна. „Но дори в тоталитарно време не ни променяха датата”, посочва жената.

Община Ихтиман не променя за пръв път дата на голям празник. „Тъй като миналата година датата 6-ти септември, когато празнуваме Съединението, 6-ти септември се падаше в събота, Община Ихтиман празнува на 5-ти септември в петък, за да не си нарушава почивните дни", разказва друга жена.

„Ще попитаме кмета - кога ще дойде Нова година в Ихтиман. Тази година Нова година може и да не дойде”, коментира отново с ирония първата гражданка на Ихтиман.

В града се шегуват, че календарът е променян от маите, Юлий Цезар и папа Григорий, но в Ихтиман "го правят за четвърти път".

#Ихтиман #заповед #дата #Освобождение #преместен

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »