Миков поиска от президента да спре ратификацията на заема

Миков поиска от президента да спре ратификацията на заема
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Председателят на БСП Михаил Миков призова президента Росен Плевнелиев да наложи вето на закона за ратификацията на заема от 16 млрд. лева. В писмо до държавния глава той изтъква, че липсват аргументи и обосновки за това как е определен този размер на заема и за какво ще бъде изразходван. Миков казва още, че са станали явни противоречията между закона за ратифициране и Закона за държавния бюджет, който не предвижда тегленето на заеми в тези размери.

Червеният лидер пита и дали подобен заем е въобще необходим в този размер и дали той стимулира икономиката или я обрича на многогодишна стагнация.

По думите му, при липсата на прозрачност, мотиви и аргументи за законопроекта, единственото, което консолидира мнозинството, подкрепило законопроекта, остава стремежът за усвояване на непосилната за икономиката на България сума от 16 млрд. лева.

Михаил Миков допълва, че отказът на държавния глава да върне за ново разглеждане заема от 16 млрд. лв. или е прибързан, или е комплексно преосмисляне на отношението му към новите заеми, което "еволюира от крайно консервативно преди година, до радикално либерално с нюанси на авантюристичност напоследък".

Лидерът на БСП предлага и вариант, в който президентът откаже молбата му. "В случай, че не сторите това, за нас няма да остане друга възможност, освен да сезираме Конституционния съд или да се обърнем на свой ред към министър-председателя, за да наложи той нововъведения институт на "премиерското" вето", заявява Миков.

Следващото намерение на Миков е да запознае със ситуацията, свързана със заема от 16 млрд. лева, и европейските партньори на България.

#Михаил Миков #БСП #Росен Плевнелиев #България #заем #вето

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"