Роклята, която раздели мрежата! Какъв цвят виждате?

Роклята, която раздели мрежата! Какъв цвят виждате?
A A+ A++ A

Интернет потребителите са раздвоени заради снимка на рокля, която е своеобразен експеримент за зрението. Въпросната рокля с неопределен цвят принадлежи на блогърка, която се обърнала за помощ към социалната мрежа Timblr, след като поспорила за цвета й със свои приятелки. 

"Приятели, моля, помогнете ми - тази рокля златна и бяла ли е или синя и черна? Аз и приятелките ми спорим и се побъркваме", написала тя. 

 Манията прерасна в цял свят, след като сайтът Buzzfeed поде дилемата и светът се раздели на "отбор синьо и черно" и "отбор бяло и златно", като гледа една и съща снимка. Превърна се в тема за анализ на специалисти – за човешката биология, за зрението и за това как мозъкът ни е еволюирал, за да разпознава различните цветове в огряната от слънчева светлина планета Земя.

Дори знаменитостите подеха въпроса - поп принцесата Тейлър Суифт е от отбора "синьо и черно", докато двойката Канйе Уест и Ким Кардашиян виждат роклята в бяло и златно. 

Някои от потребителите пък виждали роклята първоначално в бяло и златно, а впоследствие в синьо и черно. 

Ето каква е истината: роклята е в черно и синьо (поне според магазина, от който е купена), но обяснението може да бъде научно доказано. Неврологът Бевил Конуей от колежа Уелсли, Масачузец, споделя, че отговорът може да има връзка със светлината, но обяснява още: „Докато гледате снимката, мозъкът ви се опитва да се разграничи от представата за цветовете, която имаме заради дневната светлина и светлосенките“, обяснява Конуей пред „Уайърд“.

„Така хората или изключват синьото си – и виждат бяло и златно, или пък изключват златистото – и виждат синьо и черно“, допълва още специалистът.

Едуард Аделсон – професор по мозъчни и когнитивни науки в МИТ, обяснява, че причината за тази илюзия се дължи на няколко неща:

– Мозъкът вижда цветовете във връзка с останалите около тях.
– Мозъкът по естествен път се нагажда към сенките, за да възприема естествения цвят на обектите.

Вижте оригинала на роклята ТУК

#рокля #Тейлър Суифт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"