Недоволството срещу новия дълг ражда протести

Недоволството срещу новия дълг ражда протести
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Протест срещу дълга от 16 млрд. лв. се провежда пред президентството. Недоволните скандират "Няма да платим!" и настояват за президентско вето.

Протестът е организиран от младежите на БСП, които носят плакати с надписи: "БСП каза не на дълга", "Не си ти, когато си гладен, беден и поробен" и отново носеха банкноти "Горановки" с номинал от 10 000 лева.

„Внасяме искане, с което молим г-н Плевнелиев да наложи вето върху ратифицирания дълг в размер 16 млрд. лв. Не беше дадена яснота как и по какъв начин бяха определени банките, които ще консултират държавата и които ще минат като посредник по тази сделка, на какъв принцип, защото 10% е лихвата върху ратифицирания дълг“, каза Ленко Петканин, председател на градската организация на Младежкото обединение на БСП София-град. Той цитира финансовия министър Владислав Горанов, който гарантира, че 2 млрд. лв. няма да бъдат похарчени.

"С какво ни гарантира?! Със средствата, които има той, със средствата на неговите деца и внуци. Това за мен е едно заблуждение", попита той и подчерта, че искат Росен Плевнелиев да упражни правото си да наложи вето.

В същото време стана ясно, че се отви протест срещу заема и утре (28 февруари). От 12:00 до 14:00 часа ще се проведе граждански протест под надслов „Не на дълговото робство”. Сборният пункт на участниците ще бъде пред БНБ в 12 ч., след което ще премине шествие по маршрут бул. Цар Освободител до площад Народно събрание.

Протестът обединява граждани, обявяващи се срещу решението на Народното събрание за нов външен дълг от 16 милиарда лева, срещу политиката на БНБ и срещу валутния борд.

На 25.02.2015 г. Българският парламент одобри ратификацията на договора с четири международни банки, които да посредничат за тегленето на нов дълг в размер до 16 млрд. лева до 2017 г. Законът, с който се ратифицира ратификацията за тегленето на нов дълг в размер 8 млрд. евро, бе обнародван в Държавен вестник днес. Това автоматично означава, че президентът няма да може да наложи вето върху закона.

#протест #дълг #БСП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"