Петър Москов: Искаме по-ниски цени на лекарствата, не да окрадем германския данъкоплатец

Петър Москов: Искаме по-ниски цени на лекарствата, не да окрадем германския данъкоплатец
Петър Москов Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Да се затвори тъжния керван към Турция. Българите да имат равностоен достъп до здравеопазване в страната си и да се окаже натиск върху цените на лекарствата. Ние искаме промяна в калкулирането на тези цени, а не да окрадем германския данъкоплатец. Около това се обединиха минисътрът на здравеопазването Петър Москов, шефът на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова и евродепутатът Андрей Ковачев. Тримата участваха в здравен форум с представители на фармацевтичната промишленост, болнични директори и представители на пациентите. Целта на събитието бе да се обсъди кой е най-прекият път да се осигури най-качествената здравна грижа и как ресурсите в системата да се разпределят най-справедливо.

Участиниците във форума бяха единни, че един от най-големите проблеми за потребителите са цените на лекарствата, които са почти еднакви с тези в богатите европейски страни. Според министър Москов, решаването на проблема няма да мине без битка, защото за да намалим цените на лекарствата, трябва да се изправим срещу по-богатите и по-големи страни от ЕС. Инситуциите ни ги чакат тежки преговори да убедят старите страни членки, че източноевропейските страни трябва да минат на по-облекчен режим.

"Това е битка, ще има доста съпротива срещу това, което правим и от страна на европейските институции. Ще се наложи да поемам по път за промяна на европейската система за рефериране на цените на лекарствата, която в момента е квазисправедлива. Това, което зависи от институциите, ще бъде направено, но ни трябва координиран натиск", заяви Петър Москов.

Москов настоя да спре порочната практика, когато някой реши да прави реформи и да променя една закостеняла система, все да се намират хора, които скачат и обясняват, че ще им се наложат ограничения. Ако това продължи, промяна няма да има, нито в качеството, нито в заплащането.

"Да направим такива механизми, че да почне да се плаща резултат, качество, а от друга страна ресурсът, заделен от обществото за здраве, да е насочен прозрачно към плащания. Промените, които целим, не са война на гилдията срещу пациентите и индустрията. Търся от цялото общество, не само о гилдията, партньорство, сътрудничество. Трябва да знаете, че в лицето на здравното министерство имате адекватен и силен партньор", коментира Москов.

На ниво ЕС правителството и конкретно усилията на министър Москов имат пълна подкрепа. Евродепутатът Андрей Ковачев обяви, че в този мандат на Европарламента по българска инициатива стартира проект за достъп до здравни грижи - 18 страни членки вече са сформирани в работна група с цел достъпът до качествено здравеопазване да бъде на дневен ред по всички европейски форуми. Работната му група има амбицията да разработи и информационна брошура как ЕС може да финансира здравни проекти и лечебни заведения.

Според него, най-важното е да се елиминират неравенствата в здравеопазването. А първата задача е да се знае в какво точно се изразява това неравенство. Ковачев коментира също, че във всички страни от ЕС, дори в Германия, има проблеми с финансирането на здравеопазването и миграцията на лекари, сестри и пациенти.

 

#Петър Москов #Москов #Даниела Дариткова #Андрей Ковачев #Ковачев #цени на лекарствата #здравеопазване #здраве

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници