Рашидов: Паметникът "1300 години България" да остане

Рашидов: Паметникът "1300 години България" да остане
A A+ A++ A

Паметникът "1300 години България" да бъде съхранен и не само - а да бъде възстановен в първоначалния си вид. Тази позиция застъпи министърът на културата Вежди Рашидов, който отговаря на парламентарно питане на независимия депутат Велизар Енчев.

Паметникът е изграден в чест на годишнина от създаването на българската държава и в духа на съхраняване на националната памет и история, аргументира се Рашидов. Необходимо е той да остане на своето място и да бъде възстановен във вида, в който е издигнат или евентуално променен по преценка на автора.

Рашидов обясни, че този паметник е авангардно решение със стилна пластика и е основен елемент в цялостната градоустройствена композиция, а посегателството върху нещо ще наруши градското пространство в по-широк контекст.

На 18 декември 2014 година Столичният общински съвет взе решение паметникът "1300 години България" да се премахне и на негово място да се върнат мемориалните плочи на Първи и Шести софийски пехотен полк, премахнати от същото това място през 1977 година, припомни Велизар Енчев в своя въпрос. Енчев подчерта, че изтъкнати български творци, архитекти, скулптори и художници са осъдили този акт на СОС и настояват паметникът да не се мести, тъй като умните народи не само помнят своята история, но я ценят и само вандали посягат на своите паметници.

Енчев попита Вежди Рашидов не смята ли, че така се погазва не само историческата памет, но и авторското право и дали приема мнението, че монументът е авангардно произведение на времето си и трябва да се запази за поколенията. "Не е ли вандализъм разрушаването на паметници по идеологически съображения", попита Енчев и поиска да разбере какви мерки ще предприеме Рашидов за запазване на паметника и обмисля ли се възможността министерство да предложи комплексно решение, което предвижда и запазване на паметника "1300 години България" и възстановяване на мемориалните плочи на Първи и Шести пехотен полк.

Столична община до този момент не е внасяла в Министерство на културата инвестиционен проект за реставрация, преместване или премахване на паметника, каза Рашидов и подчерта, че в периода 2012 - 2014 година по повод има тревожни писма до министъра на културата, предизвикани от информация за инициативи свързани със съдбата на това произведение, специализиран експертен съвет за изобразително изкуство към министъра на културата е обсъждал многократно този проблем. Решенията на съвета са отразени в съответните протоколи, които са утвърдени от четирима министри на културата, каза Рашидов.

Паметникът "1300 години България" е изграден в чест на годишнина от създаването на българската държава и в духа на съхраняване на националната памет и история. Необходимо е той да остане на своето място и да бъде възстановен във вида, в който е издигнат или евентуално променен по преценка на автора, подчерта Вежди Рашидов.

Велизар Енчев каза, че е признателен за това мнение на Рашидов, както вероятно е и цялата гилдия и народа, който мисли патриотично, а не идеологически и антикомунистически.

"Добро или лошо, спорно или безспорно, всяко творение на изкуството трябва да остане на своето място, тъй като е знак. То е символ на своята епоха и който посяга на тези символи, по нищо не се различава от талибаните", каза Велизар Енчев и припомни, че през 2001 година талибаните разрушават статуи на Буда, тъй като били идолопоклонничество. Последователи на талибаните в СОС от ГЕРБ и Синята коалиция искат премахване на паметника с аргумента, че той е комунистически, сиреч фалшив идол, каза Енчев и изрази надежди в този смисъл решението на СОС да не влиза в сила.

Източник: БГНЕС

#паметник #1300 години България #Велизар Енчев #Вежди Рашидов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »