Писма до Левски са включени в книга, писана от негов съвременник

Писма до Левски са включени в книга, писана от негов съвременник
A A+ A++ A

Втората част на документалната книга „Васил Левски“ от Димитър Т. Страшимиров включва писма, писани до Левски, в периода 1871–1872 г., кореспонденция между Апостола и негови съвременници, мемоари и бележки, както и сведения, събирани лично от автора след Освобождението.

Сборникът с подзаглавие „Живот, дела, извори“ излиза за първи път през 1929 г. Целта е да представи живота и делото на великия български революционер на основата на стриктен анализ на исторически документи.

Първият том на новото издание (2014) представя най-интересните писма на Левски, писани до негови съмишленици и членове на революционни комитети след 1866 г. В настоящия, втори, том са включени писма до Левски от Филип Тотю, Любен Каравелов, Димитър Общи и др. Писма между различни личности от епохата дават по-пълна представа на читателите за духа и събитията от този период, като например писмото от Филип Тотю до Панайот Хитов, писмата на Ангел Кънчев до Никола Обретенов и др.

Има мемоари и бележки от съвременници - на Панайот Хитов за Левски, дописка на поп Кръстю и др.

За да улесни читателя в разбирането на текстовете, издателят ги е предал чрез съвременния правопис. В отделни случаи, в квадратни скоби, е довършено казаното.

За автора

Димитър Т. Страшимиров (1868–1939) e български историк, писател и обществен деец, роден във Варна. Завършва гимназия във Велико Търново. Следва литература и история в Берн, където защитава докторска степен по литературни науки. Той е един от активните дейци на Пловдивското дружество на Македоно-одринската организация. Бил е редактор на списание „Съвременник“ (1889–1890), директор на Народния театър (1927–1929), заместник-директор на Народната библиотека (1930–1935). Димитър Страшимиров е автор на множество статии публикувани в периодичния печат. Освен за Левски, той има исторически трудове посветени на Априлското въстание, на Любен Каравелов и на Христо Ботев.

#Васил Левски #книга

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"