Убийството на Немцов потвърди най-лошите прогнози за руския политически процес

Убийството на Немцов потвърди най-лошите прогнози за руския политически процес
A A+ A++ A

След показният разстрел на руския опозиционер и бивш вицепремиер Борис Немцов в центъра на Москва водещи коментатори припомнят най-черни прогнози, правени в последно време за политическия процес в тази част на света.

"Борис Немцов бе смел руски политик, който никога не се отказа от своята мечта страната му да направи преход от диктатура към либерална демокрация", пише "Вашингтон пост". "Бивш губернатор и вицепремиер в правителството на Борис Елцин, той упорито продължаваше да надига глас срещу режима на Владимир Путин, след като другите негови опоненти избягаха от страната или заглъхнаха в мълчание. Последно, той призова руснаците да вземат участие в протестно шествие, планирано за неделя в Москва. В петък вечерта той бе застрелян, подобно на гангстер, на мост близо до Кремъл. Убийството е ужасен удар за каузата на човешките права и поредният лош знак за това накъде се насочва Русия", коментира изданието.

Неизвестен нападател простреля Немцов четири пъти в гърба с пистолет, уточнява Би Би Си. Стрелецът е бил с бял автомобил и е избягал. Според сайта „Медуза“ обаче нападателите са били няколко. Немцов е убит близо до Кремъл, докато е ходел пеша в компанията на жена. Тя е оживяла и дава показания пред полицията.

Районът около Каменния мост все още е отцепен и гъмжи от полиция.

Опозиционните активисти Иля Яшин и Ксения Собчак


Новината за покушението събра съратници на опозиционера на мястото. Иля Яшин, един от лидерите на партията РПР-ПАРНАС, чийто съпредседател е Немцов, потвърди убийството пред РИА Новости. От местопрестъплението той заяви: „за съжаление виждам тялото на Борис и много полицаи около него“.


Медиите цитират и президена на Русия Владимир Путин, който е бил информиран незабавно за убийството. Държаният глава наредил на ръководителите на Следствената комисия, МВР и Федералната служба за сигурност да създадат следствена група за разследване на убийството на политика и да поемат контрола над хода на следствието.

„Путин е отбеляза, че жестокото убийство има всички признаци на поръчково и носи изключително провокативен характер“, каза говорителят на Кремъл Дмиртий Песков.

От московската полиция информираха, че се води разследване за углавно престъпление. Първите данни са, че Немцов е убит с не по-малко от 7-8 изстрела.

 

 

#Борис Немцов #Москва #убит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"