РИА Новости: България няма алтернативи за природния газ

РИА Новости: България няма алтернативи за природния газ
A A+ A++ A

Външният министър на България Даниел Митов счита построяването на газопроводи, свързващи страната със съседните страни, за единствен начин за диверсификация да газовите доставки на фона на украинската криза, пише руската агенция РИА Новости.

85% от необходимия й газ сега България купува от Русия, единственият нефтопреработващ завод в страната се контролира от "Лукойл", а атомната промишленост работа с руско гориво, отбелязва агенцията.

В текста, който се позовава на изказване на българския външен министър, се припомня, че България трябваше да бъде един от основните потребители на газ, минаващ по "Южен поток". Построяването му обаче бе отменено на 1 декември 2014 г. заради позицията на ЕС. "Алтернативи няма. Длъжни сме да се обединим, за да има диверсификация на доставките", сочи Митов.

Българските власти обсъдиха в Еврокомисията възможността за построяване на съединителни газопроводи със съседните страни, в частност Румъния и Гърция, по които България да получава газ, допълва РИА Новости.

Коментирайки въпроса за въвеждането на нови санкции срещу Русия, Митов е цитиран с думите му, че се надява на политическо разрешение на конфликта. "Но, разбира се, сме готови да реагираме, ако съглашението за примирие бъде нарушено", казва той.

Митов е казал също, че София планира да изпрати в зоната на конфликта в Украйна хуманитарна помощ за етническите българи. "Кога ще стане това, зависи от безопасността в региона", отбелязва българският външен министър.

#газ #Даниел Митов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"