Борис Немцов ще бъде погребан на 3 март в Москва

Борис Немцов ще бъде погребан на 3 март в Москва
A A+ A++ A

Убитият тази нощ в центъра на Москва руски опозиционен лидер Борис Немцов ще бъде погребан в столицата на 3 март, съобщи бившият прессекретар на политика и негов близък приятел Александър Котюсов, цитиран от ТАСС.

„Немцов ще бъде погребан в Москва, в кое именно гробище ще решат роднините му“, каза Котюсов.

По-късно бе уточнено, че погребението ще бъде в Троекуровското гробище в Москва. Това съобщи Константин Мерзликин, член на федералния политически съвет на партията ПАРНАС, на която убития политик беше съпредседател.

"Гражданската панихида ще бъде от 10.00 до 14.00 часа московско време в центъра "Сахаров", след това ще се състои погребението в Троекуровското гробище", каза Мерзликин и добави, че "това е решението на роднините на Немцов и то е съгласувано с тях".

Своеобразен мемориал на видния опозиционер с цветя и свещи направиха граждани в украинската столица Киев. Плакат с надпис  "Путин уби моя приятел" издигнаха на Площада на независимостта скърбящи украинци.

Известният руски политик Борис Немцов бе разстрелян с 4 куршума в центъра на Москва. Убийството стана на Големия Москворецки мост, като по политика е стреляно от преминаващ автомобил. По време на стрелбата 55-годишният Немцов е бил в компанията на младо момиче, 24-годишна украинка.

Борис Немцов е бивш вицепремиер на Русия. Той беше съпредседател на партия ПАРНАС. Политическият му възход е свързан най-вече с управлението на покойния вече президент Борис Елцин. С идването на власт на Владимир Путин Немцов се превръща в яростен опозиционер. Арестуван е неколкократно за организиране и участие в несанкционирани от властите митинги.

През 2008 г. Немцов беше кандидат за президент. Бил е депутат във Върховния съвет парламента на РСФСР. Той е бил президентски представител в Нижни Новгород, след това и първи губернатор на Нижегородска област (1991-1997). През 1993 г. е избран за член на Съвета на Федерацията на Русия. Министър на горивата и енергетиката (24 април - 20 ноември 1997 г.), първи зам.-председател (17 март 1997 - 28 април 1998) и вицепремиер (28 април - 28 август 1998) на правителството на Русия, оглавявано от Сергей Кириенко. От 2005 до 2006 г. Немцов бе съветник на президента на Украйна Виктор Юшченко.

#Борис Немцов #погребение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"