Кой е Борис Немцов?

Кой е Борис Немцов?
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Известният руски политик Борис Немцов, разстрелян с 4 куршума в центъра на Москва в петък вечер, е опозиционен лидер и една от основните фигури, отправяли остри критики към политиката на Владимир Путин.

Преди публичното му убийство да стане факт, Немцов е съпредседател на опозиционната "Републиканска партия на Русия - Партия на народната свобода".

Борис Немцов е и бивш вицепремиер на Русия. Той беше съпредседател на партия ПАРНАС. Политическият му възход е свързан най-вече с управлението на покойния вече президент Борис Елцин. С идването на власт на Владимир Путин Немцов се превръща в яростен опозиционер.

През 2008 г. Немцов беше кандидат за президент. Бил е депутат във Върховния съвет парламента на РСФСР. Той е бил президентски представител в Нижни Новгород, след това и първи губернатор на Нижегородска област (1991-1997). През 1993 г. е избран за член на Съвета на Федерацията на Русия.

Заемал е постовете министър на горивата и енергетиката (24 април - 20 ноември 1997 г.), първи зам.-председател (17 март 1997 - 28 април 1998) и вицепремиер (28 април - 28 август 1998) на руското правителство, оглавявано от Сергей Кириенко. От 2005 до 2006 г. Немцов бе съветник на президента на Украйна Виктор Юшченко.

В края на 2007 година обявява, че ще се кандидатира за президент на Русия. През 2008 година се отказва от членството си в Съюза на десните сили. По време на предизборната кампания се отказва от кандидатурата си и се оттегля от надпреварата. Избран е за съпредседател на Партията на народната свобода «За Русия без произвол и корупция» през 2010 г. Тя се разпуска при създаването на обединената Републиканска партия на Русия - Партия на народната свобода от 16 юни 2012 г., откогато е Немцов и неин съпредседател.

Арестуван е неколкократно за организиране и участие в несанкционирани от властите митинги. Той е и един от главните организатори на "Марша на несъгласните" и протестите под надслов "За честни избори" (2011—2013).

Автор на научни статии и няколко книги. Доктор по физика и математика. Негови са и редица изключително критични доклади за управлението на Путин. През декември 2010 г. Владимир Путин обвини Немцов в телевизионно предаване на живо, че е сред хората, които искат "пари и власт", готови да "разпродадат цяла Русия".

Немцов е семеен, с няколко брака. Медиите отбелязват, че е бил добър баща и за четирите си деца. 

#Борис Немцов #Русия #Владимир Путин #ПАРНАС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"