Ципрас се нахвърли върху Испания и Португалия, искали да го свалят от власт

Ципрас се нахвърли върху Испания и Португалия, искали да го свалят от власт
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас се нахвърли върху Испания и Португалия с обвинения в провеждане на конспирация за сваляне на неговото правителство. По думите му, те се страхуват за радикалните сили в своите държави преди изборите тази година, съобщава Ройтерс. 

Той също така отхвърли критиките, че Атина се е оттеглила от някои свои обещания, за да си осигури удължаване на кредитната линия от еврозоната. Ципрас е категоричен, че гневът сред германските консерватори показва, че неговото правителство е спечелило отстъпки.

В реч пред неговата партия СИРИЗА Ципрас атакува Мадрид и Лисабон, след като ги обвини, че са заели твърда позиция в преговорите, довели до удължаването на спасителната програма за Гърция с четири месеца. "Срещу нас се противопостави ос от сили, водена от правителствата на Испания и Португалия, които очевидно по политически причини се опитаха да доведат водените преговори до ръба", каза Ципрас.

"Техният план беше и е да съборят, да свалят или да доведат нашето правителство до безусловна капитулация преди нашета работа да започне да дава плодове и преди гръцкия пример да засегне другите държави и основно преди изборите в Испания", добави той.

Някои социологически проучвания показват, че новата испанска партия „Подемос" е най-голямата заплаха за Народната партия на премиера Мариано Рахой преди парламентарните избори в края на годината. Преди вота в Гърция през януари Рахой посети Атина, където предупреди избирателите да не вярват на „невъзможните" обещания на СИРИЗА.

В Португалия ще се проведат избори след лятото, но в страната няма силни партии като СИРИЗА и „Подемос", които са против „затягането на коланите".

В интервю, публикувано преди речта на Ципрас, премиерът на Португалия Педро Пасош Коельо опроверга, че Португалия е заела твърда позиция в преговорите за Гърция.

Ципрас още заяви, че германските депутати от консервативната партия на канцлера Ангела Меркел са атакували гръцкото лидерство след одобрението на споразумението.

Всички видяхме силната опозиция от партията на Ангела Меркел, което показва, че неприемливи отстъпки са били направени на Гърция, изтъкна Ципрас.

Припомняме, че в петък почти всички германски депутати в Бундестага одобриха програмата за Гърция.

#Алексис Ципрас #СИРИЗА #Гърция #Атина #Португалия #Испания #Германия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"