Направиха фоторобот на убиеца, свидетелката Дурицкая изчезна

Направиха фоторобот на убиеца, свидетелката Дурицкая изчезна
A A+ A++ A

Без инциденти завърши траурното шествие в Москва в памет на опозиционния лидер Борис Немцов, който бе застрелян малко преди полунощ в петък близо до Кремъл. Според организаторите в поклонението са участвали над 70 000 души. Полицията дава по-скромен брой - 16 000. 

50 души са задържани за нарушаване на обществения ред, но като цяло събитието е протекло мирно и в предвиденото време, съобщи Интерфакс.

Процесията бе внушителна демонстрация на подкрепа за каузата на Немцов, който е определян като най-влиятелният критик на официалната власт в лицето на президента Владимир Путин.

Хората носеха плакати, снамена и снимки на Борис Немцов. Също и цветя, които те оставяха на мястото на покушението на Големия Москворецки мост.

След това участниците се изтегляха спокойно и организирано, като пътят до метростанцията според руските медии отнема около 10 минути.

Междувременно интрига се създаде около местонахождението на основния свидетел на убийството - 23-годишната манекенка Анна Дурицкая, с която политикът е бил в близки отношения от три години.

Разследващите съобщиха, че знаят как изглежда килърът на Немцов. Фотороботът е изготвен по описанията, дадени от Дурицкая и свидетеля Виктор М., който се намирал на около 80 метра от местопрестъплението и след изстрелите се притичал на помощ. По думите му Немцов е издъхнал буквално в ръцете му. Анна Дурицкая е била в шок.

"Търсим мъж с ръст 170-175 см, нормално телосложение, късо подстриган, тъмнокос. Бил е облечен със сини дънки и кафяво яке", казва пред Lifenews.ru източник от следствието.

Консулът на Украйна в Москва Генадий Брескаленко каза пред радио "Свобода", че не знае къде се намира в момента спътничката на Немцов. Депутатът от Върховната рада Остап Семерак, член на украинската партия "Народен фронт", също каза, че липсват данни за местонахождението на Дурицкая.

Според него роднините на момичето казват, че Анна редовно им се обажда, но и самата тя не знае къде се намира. "Тя казва, че са я закарали в някакъв апартамент. Там има охрана. Не й дават да напусне това помещение", съобщили роднините.

Семерак "уточни, че контролът по въпроса за местонахождението на Дурицкая е възложен на консула на Украйна в Москва", пише "Лента".

Засега няма коментар по този повод от Следствения комитет на Руската федерация.

Руските правоохранителни органи държат Дурицкая под охрана в апартамента на един от привържениците на Немцов и не я пускат никъде, заяви пред Интерфакс адвокатът на свидетелката Вадим Прохоров.

Според него украинката вече е дала всички необходими показания и е написала официална молба до украинския консул, за да й помогнат възможно най-бързо да се върне в родината си.

#Борис Немцов #поклонение #шествие #Анна Дурицкая

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »