С Galaxy S6 Samsung опитва да преоткрие себе си

С Galaxy S6 Samsung опитва да преоткрие себе си
A A+ A++ A

Samsung има опит в използването на по-нетрадиционни материали в смартфоните си, който придоби в годините преди да се превърне в най-големия производител на умни телефони, но когато стана такъв заложи на по-евтиния и бърз подход, включващ материали, позволяващи достигането на мащаб. В същото време конкурентите на Apple се фокусираха върху осигуряването на премиум усещане, съчетаващо първокласен дизайн и висококачествени материали. Това започна да се отразява на бизнеса на корейския гигант и в края на миналата година Apple успя да го достигне по отношение на продадените смартфони.

И Galaxy S5 не направи нищо, за да промени това. Въпреки авангардния хардуер в него, противоречивия дизайн и преобладаващата пластмаса в конструкцията му той не помогна за увеличаване на продажбите и на Samsung се наложи да започне от нулата в проектирането на следващия си флагман. Резултатът е повече от впечатляващ. Galaxy S6 и неговия вариант с извит дисплей Galaxy S6 edge са едни от впечатляващите във визуално отношение смартфони на киманията.

Устройствата имат напълно нов дизайн и макар че се разделят с някои от характерните функции за серията Galaxy като сменяема батерия и слот за допълнителна памет имат всички шансове да обърнат тенденцията за спад в продажбите на мобилното подразделение на компанията. Разликата в дизайна с предшестващите модели е драстична – устройствата са обвити от стъкло Gorilla Glass 4, което се поддържа от алуминиева рамка, а особената текстура кара светлината да се отразява по необикновен начин. Стъклото обаче е като магнит за отпечатъци и сигурно ще се наложи често да го почиствате, за да запазите този искрящ, огледален вид.

В ръката смартфоните също се усещат по коренно различен начин и в интерес на истината в това отношение ни допадна повече Galaxy S6. При него страничните ръбове са леко заоблени, което му позволява да легне по-удобно в ръката. При Galaxy S6 edge положението е по-различно – извивката на екрана, която е със значително по-малък радиус в сравнение с тази на Galaxy Note Edge, се простира върху двете страни и дава на смартфона уникален изглед.

В същото време обаче извитата повърхност завършва в остър ръб, който се впива в ръката малко повече от желаното от нас. В това отношение Galaxy S6 е значително по-ергономичен, но освен това ще бъде и значително по-евтин. Засега от компанията не споделят цени, но очакваме цената да е много по-висока – това е разбираемо, тъй като Samsung може да произвежда ограничен брой извити панели, които не могат да покрият високото търсене. В същото време функционалността на извитите части от дисплея e далеч по-ограничена от тази в Galaxy Note Edge.

За да продължи новата дизайнерска насока и в софтуерно отношение, Samsung е променила олекотила интерфейса TouchWiz като твърди, че в него има 40% по-малко функции. На външен вид разликата не е особено забележима, но телефоните наистина работеха много бързо. Впечатли ни и функцията за бързо стартиране на камерата, която я активира само за 0,7 секунди след двойно натискане на централния бутон. Характеристиките на камерата също са интересни и очакваме оптичната стабилизация, светлата оптика и софтуерните функции за снимане на тъмно да помогнат за получаването на впечатляващи резултати, но това ще разберем, когато тестовите бройки стигнат и до България.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"