Музеи и галерии отварят врати на националния празник

Музеи и галерии отварят врати на националния празник
A A+ A++ A

Ден на отворени врати и специална изложба за 3 март представя по традиция днес Националният военноисторически музей. По случай националния празник на България – 3-ти март ще безплатен достъп до своите експозиции обявиха и общинските музеии и галерии в столицата.

Това са Софийската градска художествена галерия, галерия-музей „Дечко Узунов”, музеят под базиликата „Св.София”, парк музей „Врана”. В добавка и столичният зоопарк ще е отворен безплатно за гражданите и гости на столицата.

За шеста поредна година Националният военноисторически музей - НВИМ ще отбележи Деня на Освобождението на България – 3 март, с изложба „Трети март – три войни – три съдби“, която посетителите ще могат да разгледат не само безплатно, но и единствено в този ден, напомниха от музея.

Изложбата представя съдбата на три офицерски фамилии, в която се оглежда почти век национална история. Сто тридесет и седмата годишнина от Руско-турската война ще бъде разгледана не като низ от бойни действия, а като проекция в бъдещето чрез съдбите на трима опълченци, станали генерали в освободена България – Данаил Николаев, Стефан Тошев и Кръстю Маринов, както и на техните синове – подп. Николай Николаев, ген.-лейтенант Тодор Тошев и ген.-лейтенант Иван Маринов.

Визуалният и звуков разказ представя експонати, свързани с живота и военния път на представителите на тези фамилии, както и много уникални реликви, отдавна превърнали се в символ на националното ни битие. Включени са и иновативни мултимедийни подходи за нов прочит на свободата, идеалите, политическите пристрастия и болезнените рани на времето.

Гостите на музея ще имат достъп до повече от 300 експоната, свидетели на Руско-турската война, представени целогодишно в постоянната експозиция на музея.

В деня на националния празник вратите на музея ще бъдат отворени за посещение от 10.00 до 18.00 часа. Вход свободен е обявен и във филиалите на НВИМ във Варна – Военноморски музей и Парк-музей на бойната дружба 1444 г., както и в Музея на авиацията в Пловдив.

#галерии #музеи #3-ти март #национален празник

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"