Откриха изключително рядък вид акула (ВИДЕО)

Откриха изключително рядък вид акула (ВИДЕО)
A A+ A++ A

Рядка акула, окачествена като "пришълец от дълбините", бе открита край Австралия и предадена на музей в Сидни. Тялото на акулата, умряла преди да стигне до местния аквариум, все пак е било добре запазено и тя ще бъде включена в колекцията му.

"Доста е впечатляваща, не е грозна. Прекрасна е. Тези акули не се улавят много често", заяви Марк Макгрудър, отговорник в музея. Той оприличи зъбите й на "малки ками" и обясни, че това е едва четвъртата акула-таласъм, получена от музея в Сидни. Първите две са от 80-те години на миналия век.  

Праисторическата акула-таласъм живее дълбоко на морското дъно и за живота й се знае много малко. Челюстния й механизъм се изстрелва напред, когато открие плячка и след това се прибира под месестата, лопатовидна муцуна. Акулата се среща в Тихия, Атлантическия и Индийския океан. Предполага се, че е живо изкопаемо, което датира от около 125 млн. години.

"Подозирам, че понеже акулата има мека и отпусната мускулатура, тя не се нуждае от много енергия, уточнява Макгрудър. Така че тя плува бавно по дъното, използвайки муцуната си като детектор за храна. Тя се носи по дъното и, когато открие дребна риба, рак или сепия, тя изстрелва челюстите си и я сграбчва. След това я пробожда с острите си зъби и просто я нагълтва".

#акула #океан #музей #аквариум #Австралия #Сидни

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »