Обама vs. Нетаняху - нещо повече от политика

Обама vs. Нетаняху - нещо повече от политика
A A+ A++ A

Споразумението по ядрената програма на Иран, обсъждано от Техеран и петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН плюс Германия, може да постави под заплаха сигурността на Израел, САЩ и целия свят. Това заяви днес израелският премиер Бенямин Нетаняху в реч пред съвместно заседание на двете камари на американския Конгрес.

Нетаняху пристигна в САЩ, като визитата му, в последната минута, е опит да събере подкрепа за спиране на споразумението за ядрената програма на Иран.

"Това споразумение

няма да попречи на Иран да се сдобие с ядрено оръжие

посочи Нетаняху и добави, че Техеран неведнъж се е опитвал да въведе в заблуждение международните експерти и вероятно ще продължи тази практика в бъдеще.

"Иран притежава на своя територия секретни ядрени обекти и след постигането на споразумение ще продължи да изпълнява широка ядрена програма. Аз не вярвам сегашният ирански режим да промени характера си", подчерта Нетаняху.

По неговите думи "този режим представлява опасност не само за Израел, а и за целия свят". Иранският духовен лидер аятолах Хаменей пледира за унищожаване на Израел, стреми се към глобално разпространяване на ислямската революция и използва терористични методи, за да постигне своите цели", отбеляза още израелският премиер.

Той благодари на президента на САЩ Барак Обама за подкрепата му за Израел: "Благодарен съм на президента Обама за подкрепата.

Отношенията между САЩ и Израел са нещо повече от политика

Признателен съм и на американския Конгрес за оказаната помощ на Израел в толкова много направления и най-вече за военната подкрепа".

В речта на Нетаняху няма нищо ново, коментира Обама: "Четох стенограмата на словото. Доколкото мога да преценя, в нея няма нищо ново". Той посочи, че по време на речта на израелския министър-председател той е водел телеконферентен разговор с европейски лидери за Украйна.

Президентът е съгласен с оценката на Нетаняху за опасността от иранския режим. "Но ключовият въпрос е в това как можем да попречим на Иран да получи ядрено оръжие, което може да го направи много по-опасен, допълва Обама. По думите му в тази връзка

Нетаняху не предлага никакви реални алтернативи

Обама стигна и по-далеч в изказванията си, посочвайки че израелският премиер, който е на посещение във Вашингтон, в миналото е правил грешки в преценката си за иранското ядрено досие.

Споменавайки временното споразумение от края на 2013 г. предвиждащо замразяване на част от дейностите в ядрената сфера на Иран срещу частична отмяна на санкциите, Обама заяви, че анализът на Нетаняху по този въпрос се е оказал погрешен. Той цитира някои от оценките на Нетаняху по това споразумение, на което израелският премиер е яростен противник: "Това ще е много лошо споразуемение. То ще позволи на Иран да вземе 50 млн. долара. Иран няма да го спазва", бяха очакванията на Нетаняху.

"Нищо от това не се оправда, каза Обама. Всъщност през този период ние видяхме, че иранската ядрена програма не е напреднала. В много отношения Иран даде заден ход за някои от елементите на програмата си".

По отношение на напрежението от последните дни между Израел и САЩ, американският президент заяви, че не

става въпрос за личен проблем между него и Нетаняху

В същото време той подчерта, че политическият процес в САЩ трябва да се спазва. Нетаняху организира изнасянето на своя реч пред Конгреса направо с председателя на Камарата на представителите републиканеца Джон Бойнър, без предварително да уведоми за това Белия дом. Поради тази причина Обама категорично отказа всякаква среща с Нетаняху по време на това посещение. 

Преди това пък Нетаняху изрази гореща възхвала на съюза между неговата страна и САЩ, на фона на силно напрежение между Белия дом и Ерусалим заради ядрената програма на Иран.

"Вие имате властта да заявите пред целия свят, че твърдението за скъсване на отношенията със САЩ е не просто прибързано, а и погрешно", подчерта Нетаняху пред участниците в конгреса на главното произраелско лоби в САЩ Aipac.

По думите му

Белият дом е възприел твърде критично факта, че той ще говори пред двете камари на парламента

на САЩ, без предварително да оповести това. Този жест направи още по-трудни отношенията между двете държави, които без друго вече не бяха много топли. Историческият ни съюз ще устои на разногласията относно Иран, подчерта Бенямин Нетаняху пред Aipac.

Преди да се отправи на 48-часова си визита отвъд океана, израелският лидер каза: "Отивам във Вашингтон на съдбовна и дори историческа мисия".

"Чувствам се дълбоко и искрено загрижен за сигурността на гражданите на Израел и за съдбата на държавата и на всички наши граждани. Ще направя всичко по силите ми, за да гарантирам бъдещето ни", заяви още той. Посещението му се случва две седмици преди парламентарните избори в Израел на 17 март, на които се очаква той да бъде преизбран за трети пореден мандат.

#Барак Обама #Обама #Бенямин Нетаняху #Нетаняху

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"