Министър Вучков хвърли оставка

Министър Вучков хвърли оставка
A A+ A++ A

Вътрешният министър Веселин Вучков  е подал оставка. За неочаквания ход на шефа на силовото ведомство потвърдиха два независими източника от кабинета. Оставката е била приета от премиера Бойко Борисов.

Министърът е обявил, че напуска правителството пред целия състав по време на днешното редовното заседание. Мотивът за оставката е отказът на Борисов да одобри рокадите в системата за сигурност.

В петък Вучков е внесъл доклад до премиера за смяна на шефовете на ДАНС и на главния секретар на МВР, а правната дирекция на МС след щателен анализ на доклада е излязла с отрицателно становище. Подобна смяна не е добре да се прави към настоящия момент бил отговорът на експертите.

Премиерът Борисов отделно е разговарял с Вучков и е подчертал, че не е уместно да се сменят тези ключови постове точно в момент, когато в България идва на посещение шефът на ФБР.

На днешното заседание на правителството се очакваше Веселин Вучков да предложи кандидатура за нов главен секретар на МВР.

Натискът за смяната на сегашния главен секретар Светлозар Лазаров, който бе назначен в рамките на мандата на вътрешния министър Цветлин Йовчев, идва основно от Реформаторския блок и от близките до председателя на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов.

Основните аргументи на противниците на Лазаров са свързани с акцията в Лясковец, при която бе убита барета от СОБТ, както и с разкритията около операция "Червеи".

Самият главен секретар отхвърля обвиненията за случая "Лясковец". В последните седмици Лазаров многократно заяви, че не е бил информиран за действията на ДАНС по "Червеи".

Премиерът Бойко Борисов избягва да коментира темите за рокади по върховете на службите. В интервю за Нова телевизия преди повече от месец обаче Борисов даде да се разбере, че към онзи момент няма намерение да се разделя със Светлозар Лазаров.

 

#Веселин Вучков #оставка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"