10 художници от 10 европейски страни създадоха анимационен омнибус

10 художници от 10 европейски страни създадоха анимационен омнибус
A A+ A++ A

Десетима художници-аниматори от 10 европейски страни създадоха филмовият проект “Pе-циклиране”, който ще бъде представен на 19-ия "София филм фест", на 8 март, в Дома на киното.

На световната премиера ще присъстват композиторът на проекта Андреа Мартиньони и българския автор Весела Данчева.

Всеки от авторите участва с 60-секундна анимация, като пренася своя собствен артистичен стил рисувайки директно на 35 мм лента и така се създава 15-минутния анимационен омнибус.

Директното рисуване върху лента има дълга история. Това е една от най-старите техники за експериментално и абстрактно кино през периода на 20-те и 30-те години, позната от творбите на Оскар Фишингер, Ханс Рихтер, Валтер Рутман.

Норман МакЛарън продължава да експериментира с тази техника, създавайки своеобразна поредица от филми, които по-късно се превръщат в образец за всички, които искат да работят по този начин.

Идеята за проекта е на Паола Бристот от Болоня. Тя решава да направи този експеримент послучай 100-годишнината от рождението на МакЛарън (1914-1987).

За целта Паола кани Спела Кадез (Словения), Растко Чирич (Сърбия), Весела Данчева (България), Магда Гуиди (Италия), Джони Манисто (Финландия), Реджина Песоа (Португалия), Уло Пиков (Естония), Марина Росет (Швейцария), Улрих Габор (Унгария) и Петра Злонога (Хърватия).

#анимация #художници #художник #София филм фест #филм #кино

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »