Борисов предлага Бъчварова начело на МВР

Борисов предлага Бъчварова начело на МВР
A A+ A++ A

Ще предложа вицепремиера Румяна Бъчварова за вътрешен министър, заяви премиерът Бойко Борисов в парламента, където се появи неочаквано. Обяснението му за този избор бе кратко: за да няма спекулации с имена.

Няма свещени крави, каза той по повод оставката на вътрешния министър Веселин Вучков. Премиерът обяви, че ще поиска оставките на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и на шефа на ДАНС Владимир Писанчев.

"Оставката на Веселин Вучков е изключително некоректен акт и към мен, и към правителството" - това заяви премиерът от парламентарната трибуна.

"Стабилността на България в тези няколко месеца, особено след няколкократното превъртане на служебни правителства, е жизнено важна", каза Борисов. "Затова с много уважение и благодарност съм се отнасял към опозицията и тези, които са ни подкрепяли. Считал съм, че стабилността в сферата за сигурност и връщането на държавата във времето, когато полицейщина, съмнения за подслушване, където бяха заподозрени, когато има баланс в служите, носи повече сигурност”, добави той.

„За мен беше крайно изненадващо във време, когато по покана на ДАНС е дошъл директорът на ФБР, преди обяда, да се иска неговата оставка. Винаги пред своите колеги и от ГЕРБ, и Реформаторския блок, съм казвал, че премиерът, министрите, носят отговорност за службите и какво правят те. Има прокуратура, която разследва, ако някой нарушава закона”, подчерта премиерът.

„За мен бе изключително изненадващо точно вчера министър Вучков да постъпи по този начин – демонстративно ми даде оставка, при което за 5 секунди съм я бавил. Това е изключително некоректен акт и към мен, и към правителството”, повтори Борисов.

Моментът, в който Веселин Вучков подаде оставката си - в деня, в който у нас бяха шефът на ФБР Джеймс Коми и президентът на Азербайджан Илхам Алиев, е бил изключително неподходящ, коментира в кулоарите и зам-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Сутринта той е разговарял с премиера Бойко Борисов и двамата се обединили около тезата, че заради хода на Вучков важните визити са "потънали" в информационния поток.

По-рано тази сутрин вицепремиерът Румяна Бъчварова и лидерът на Реформаторския блок Радан Кънев заявиха, че бъдещият вътрешен министър ще е отново от ГЕРБ.

За оказалите се ябълга на раздора оставки на Светлозар Лазаров и Владимир Писанчев Борисов каза, че ще бъдат предложени на следващото заседание на Министерския съвет.

"Знам, че нямам абсолютно никаква зависимост", подчерта премиерът. "Единствената ми цел е било тази част от Народното събрание да бъде спокойна, че няма пак да има ченгеджийски номера – лиани, червеи, маймуни и всичко останало".

"За Писанчев директорът на ФБР даде отлична оценка, английските служби също, но излиза, че опитвайки се да правят това нещо на спокойствие в службите, аз съм зависимият човек в държавата", ядосано отбеляза Борисов.

На въпросите "Кой управлява държавата" и "Кой управлява Борисов" неговият отговор бе: "Всеки, който ме познава, знае, че съм неуправляем".

#МВР #Румяна Бъчварова #Веселин Вучков #Бойко Борисов #Парламент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници