Петьо Петров остава следовател, ВСС не прие оставката му

Петьо Петров остава следовател, ВСС не прие оставката му
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Внесеното предложение от Главния прокурор Сотир Цацаров за оставката на Петьо Петров не бе прието. Така следователят остава на поста си в Софийска градска прокуратура. Разпределението на гласовете на ВСС беше 12 гласа „за“, 4 гласа „против“ и 2 гласа „въздържал се“.

Аргументът на магистратите бе, че освобождаването на Петров от длъжност ще препятства реализирането на дисциплинарна отговорност спрямо него.

Главният прокурор Сотир Цацаров коментира, че прокуратурата има интерес Петров да бъде освободен по най-бързия начин. Цацаров поясни, че неговото освобождаване с нищо няма да повлияе на реализирането на наказателна отговорност и липсва основание той да не бъде освободен при наличието на проверка.

„Като има толкова отдавна известни факти, защо няма образувано дисциплинарно производство, за да блокирате оставката? Не може да блокираме тази оставка, защото тя е предизвестие с 30-дневен срок“, допълни Цацаров, цитиран от агенция "Фокус".

По думите му е необходимо да се постъпи според разпоредбите на закона, независимо кой е подал оставка.

По време на обсъждането стана ясно, че има образувана проверка и от страна на прокуратурата и към настоящия момент са снети обяснения от няколко лица от състава на МВР, ДАНС и прокуратурата, които са участвали в планирането и осъществяването на разследването.

#Петьо Петров #следовател #оставка #Сотир Цацаров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"