Двете направления на властта - усвояване на средства и усвояване на службите за сигурност

Двете направления на властта - усвояване на средства и усвояване на службите за сигурност
A A+ A++ A

През отминалия месец наблюдаваме нова фаза от процеса на усвояване на властта от страна на сегашните управляващи. Протича в две направления – усвояване на средства (свързан преди всичко с новия заем за 16 млрд. лв.) и усвояване на службите за сигурност (свързан със скандалите в тях). Това се казва в анализа за отминаващия политически месец на института „Иван Хаджийски“.

Споровете около заема и оставката на Вучков показаха, че коалицията е стабилизирана само на повърхността. Както се видя в казуса „Вучков“, рисковете за привидната стабилност на политическото положение в България могат да дойдат, както досега, отвън, но също и отвътре. С подкрепата си за заема ДПС отново демонстрира готовност да партнира с ГЕРБ по всички ключови въпроси, за сметка на несигурните коалиционни партньори.

Размерът и периодът на вземане на новия заем обаче са индикатор за намеренията на партия ГЕРБ и лично на Борисов – те не са краткосрочни.

Тече все по-открита борба за надмощие в системата за сигурност, белязана от поредица скандали в съдебната система, ДАНС и МВР, както и от замесването на УниБИТ, „Протестна мрежа“ и „Америка за България“.

Междувременно, предизборната кампания започна. До месец-два ще станат ясни и субектите, които ще участват в надпреварата. За появата на нови сериозни претенденти след април едва ли би имало технологично време.

Балансиращата роля на Бойко Борисов изглежда все по-видимо подчинена на амбицията за дълъг политически маратон Борисов експлоатира не само позицията си на стожер на коалицията, но и на гарант на стабилността в българската политика. Неговите ходове целят постепенно, макар бавно и внимателно, изтласкване на вътрешните опоненти, но и приобщаване на външните. Ако в първия си мандат Борисов организираше комуникация с обществото, във втория държи комуникация в рамките на елита и подчертава по всички начини незаменимостта си.

Налице са нови стъпки от негова страна за стесняване на влиянието на втората фигура в партията – Цветан Цветанов (публичното му „разрешение“ да започне проверка срещу Владимира Янева и предложението Румяна Бъчварова да стане министър на вътрешните работи). Личи и желанието на премиера да оставя мостовете към ДПС непокътнати.

Иска или не, Борисов има за най-близък партньор именно формацията, която му създава най-големи проблеми – РБ. Тясното им сътрудничество го легитимира и пред Брюксел, и пред САЩ. РБ иззе инициативата и се превърна в най-гласовития критик на темпото и целите на управление.

Около 100-тния ден на кабинета БСП влезе в опозиционната си роля, но тревожните дни остават. Последиците от казуса с дълга нанесоха тежък удар върху възможността АБВ да бъде алтернатива на БСП в лявото. Ако в предишните месеци изглеждаше, че „Атака“ или ДПС държат инициативата в критиките на властта, то вече БСП заема това място. От възстановяващата се кондиция на левицата не следва, разбира се, безоблачно бъдеще. Има тенденция БСП да бъде опакована заедно с „Атака“, да се причисли към антисистемния край на политическия спектър и да бъде поставена в изолация. От първостепенно значение за „Позитано“ е ще поддържа ли образа си на „голяма партия“. Въпросът е централен, включително и на фона на заявката на депутата Велизар Енчев за създаване на „българска СИРИЗА“, чийто електорат ще бъде търсен най-вече в червено.

ДПС: двойната игра на подкрепяща опозиция продължава. ДПС разбира, че Борисов няма нищо против да си сътрудничат, но не и публично, а на задкулисно равнище, и че това е трайната му линия от съставянето на кабинета насам.

ПФ и „Атака“: раздояване или удвояване на националистическата ниша. ПФ може да се поздрави с последователна позиция по казуса със заема. За пореден път се демонстрира, че ПФ и „Атака“ не враждуват непременно за една и съща електорална ниша, а вървят и по собствени коридори.

 


Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »