Екосдружение „За Земята“ финансира 19 проекта в конкурса си за малки зелени идеи

Екосдружение „За Земята“ финансира 19 проекта в конкурса си за малки зелени идеи
Журито на конкурса "Направи си сам" (на снимката) включва експерти в сферата на проектното управление и устойчивото развитие. Снимка: "За Земята"
A A+ A++ A

Екологично сдружение „За Земята” представи  деветнайсетте проектни предложения – победители в конкурса „Направи си сам”.

Наградените имат осем месеца за действие, стабилно менторско рамо за опора и осигурен микрогрант.

Конкурсът „Направи си сам“ цели да покаже как тук и сега, с малко усилия, скромна финансова помощ и блестяща идея всеки може да трансформира мястото, на което живее, и да вдъхнови близките си за още по-смели зелени промени. За целта граждани, неформални групи и неправителствени организации имат възможност да опишат в три страници своя общественополезен проект.

Имената на победителите и проектните им предложения са публикувани на сайта на „За Земята“. Остава малък награден ресурс, който ще бъде насочен към още няколко финалисти след провеждането на допълнителнен кръг от интервюта. Резултатите от тях ще бъдат известни до един месец.

До края на октомври тази година участниците в спечелилите проекти ще създадат тактилна градина, ще залесяват, ще отглеждат пчели и други растителни и животински видове, екологично чисти зеленчуци, плодове и гъби. В рамките на инициативите ще бъдат изградени зелени пространства, детски площадки, градини за обучение на открито. Безплатна електронна книга за екологичното строителство, екопътека и екстензивен зелен покрив са само част от целите на жадните за знания и нетърпеливите за действия. 

Предложенията на конкурса се разглеждат и оценяват от тричленно жури от експерти в сферата на проектното управление и устойчивото развитие. Журито се стреми поне 50% от избраните проекти да бъдат реализирани извън гр. София, за да се стимулира развитието на регионалния зелен капацитет. През 2013 г. първото издание на „Направи си сам” събра 65 проекта. Тогава „За Земята” номинира 3 предложения – за отглеждане на пчели в градско пространство, изграждане на веломаршрути и слънчево зарядно за парк. Всички те са успешно реализирани и допринесоха за положителната промяна на общностите, които ги осъществиха.  

Тази година „Направи си сам” ще промени в положителна насока живота на хората от Варна, София, Перник, Габрово и част от селата в областта, Монтана, Русе, Кърджали, Казанлък, Кардам, Ковачевци, Бяга, Желен, както и поречието на р. Камчия и местността „Червени камък”, Челопеч.

В различните проектни дейности е предвидено да се включат деца и младежи, бодра група пенсионери, бежанци, хора с интелектуални затруднения, представители на малцинствени групи и още много сърцати и смели земляни.

„В страната има явна липса на публични фондове, по които неправителствени организации, а не само общини и образователни заведения, могат да бъдат бенефициенти. Това пролича както от големия брой подадени предложения, така и от споделените впечатления на кандидатите по време на интервютата. Има огромен потенциал от гражданска енергия и идеи, които остават скрити за институциите”, смята г-жа Наталия Димитрова, член на експертното жури на „Направи си сам”. По думите й българските граждани все още трудно общуват с представители на бизнеса и иновативните компании, които могат да подпомогнат идеите им на местно ниво. Има голяма нужда и от стимулиране на дарителската култура и механизмите на т. нар. "crowdfunding" с цел подпомагане на подобни микроинициативи.
 
В края на кампанията „Направи си сам” през октомври 2015 г. експертите на „За Земята” ще предоставят практични и ефикасни съвети към общините и местните организации как сами да осигурят микрофинансиране за зелени граждански инициативи.

Екологично сдружение „За Земята” е независима неправителствена организация, обединяваща усилията на хора, решени да работят за създаване на природосъобразен и равнопоставен живот, изключващ експлоатацията на хората и природата. Тя е част от „Приятели на Земята” (Friends of the Earth, www.foe.org) – най-голямата гражданска екологична организация в света с повече от 40-годишна история, структури в 76 страни и над 2 милиона активисти по целия свят, които отстояват каузата за един по-зелен, здравословен и справедлив свят.
 

#"За Земята" #зелен

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"