Патрулни кораби на НАТО ще акостират на Морска гара Варна

Патрулни кораби на НАТО ще акостират на Морска гара Варна
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Патрулни кораби на НАТО ще акостират на Морска гара Варна. Плавателните съдове са от състава на Втората постоянна военноморска група патрулни кораби на НАТО (SNMG 2). Очаква се те да достигнат родна земя на 7 март.

Предвижда се в 14:00 ч. на борда на флагманския кораб - USS VICKSBURG да се проведе пресконференция, в която ще участват командирът на групата контраадмирал Брад Уилямсън от ВМС на САЩ и командирът на Военноморска база – ВМС комодор Мален Чубенков, съобщиха от МО.

Корабите пристигат на посещение в гр. Варна в рамките на предварително планираните тренировки в Черно море с кораби от военноморските сили на България, Румъния и Турция. В съвместното учение от типа PASSEX от българска страна ще участва фрегатата "Дръзки" от състава на Военноморска база – ВМС.

В рамките на посещението, на 8 март военни моряци от Втората постоянна военноморска група патрулни кораби на НАТО и от българските ВМС ще посетят Дома за деца, лишени от родителски грижи "Княгиня Надежда" с подаръци за децата.

НАТО разполага с два вида сили за незабавен отговор: Първа и Втора постоянни морски групи на НАТО (SNMG1 и SNMG2) и Първа и Втора постоянни противоминни корабни групи на НАТО (SNMCMG1 и SNMCMG2).

Втората постоянна морска група на НАТО (SNMG2) изпълнява непрекъсната програма на оперативна подготовка и осъществява посещения в пристанища в Средиземно море и извън неговата акватория, в държави-членки на НАТО и в страни, които не членуват в Алианса. Това включва пристанища в държави, участващи в програми като "Партньорство за мир", "Средиземноморски диалог" и "Истанбулска инициатива за сътрудничество".

Съставът на силите за незабавен отговор варира, тъй като единиците военноморска техника се предоставят от допринасящите държави-членки на НАТО на ротационен принцип. На същия принцип се поема и командването на силите. Държавите, които по правило допринасят към групата, са Германия, Гърция, Холандия, Испания, Турция, Великобритания и САЩ. През годините и други държави, които не членуват в Алианса, също са имали своя принос.

#кораби #Варна #НАТО #учение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"