Борисов след оставките: Лазаров и Владимир Писанчев са мъже на честта

Борисов след оставките: Лазаров и  Владимир Писанчев са мъже на честта
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и председателят на ДАНС Владимир Писанчев хвърлиха оставките си в края на напрегната за вътрешното министерство седмица, в която заради тях напусна поста си самият министър. 

Още вчера премиерът Бойко Борисов поиска двамата да напуснат постовете си, но до последно не беше ясно в какви срокове се предвиждат промените.

Оставката на главния секретар на МВР се коментира от месеци насам. След падането на правителството на Пламен Орешарски се заговори за това, че Лазаров трябва да бъде сменен. Това обаче нямаше как да стане на практика заради Закона за МВР, който пазеше главния секретар и допускаше неговата смяна само в случай на тежки нарушения или уронване на престижа на МВР. Измененията в Закона за министерството пак не направиха Лазаров уязвим, тъй като между двете гласувания отпадна единственото условие, на което той не отговаряше, да е заемал старша ръководна длъжност.

Оставката на Светлозар Лазаров стана причина за напрежение в управляващата коалиция, след като дълго време Борисов защитаваше главния секретар от атаките на коалиционните си партньори.

Премиерът Бойко Борисов потвърди, че най-вероятно ще подпише оставката на Лазаров утре, за да може главният секретар да довърши работата си по убийството на 23-годишната студентка във Велико Търново.

След оставките Борисов заяви, че и Лазаров, и Владимир Писанчев са мъже на честта.

Що се отнася до евентуалните им наследници, премиерът заяви, че има някого предвид. „Аз имам, но за главен секретар, ще си реши министърът. За шеф на ДАНС, който е на пряко подчинение на премиера, ще реша аз. По специална процедура със съгласуване с всички възможни хора на света, имам предвид чисто коалиционно ще споделя, за да не кажат, че не съм ги информирал.

За евентуални рокади по върха на служба ДАТО, Борисов посочи, че такива не се плануват засега. „Цветан Китов няма да си дава оставката, защото не му я искам. Цветан Китов ми е бил студент четири години и мисля, че прекрасно го познавам и знам какви качества има. Така че по Китов въобще не бих водил диалог с никой, каза Борисов.

#оставки #Светлозар Лазаров #Владимир Писанчев #Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"