Министър Вучков: 800 населени места са без ток

Министър Вучков:  800 населени места са без ток
Веселин Вучков, снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Повече от 800 населени места са без електричество, което означава - десетки хиляди абонати на електроразпределителните дружества, обяви министърът на вътрешните работи Веселин Вучков.

По думите му обстановката, с оглед обилния снеговалеж през последните 2 дни, е много усложнена, най-вече в областите Смолян и Кърджали.

„В Кърджали, специално в последните часове, бяха изпратени допълнителни сили от министерството, както и роторни снегорини. Най-важно, което трябва да установят служителите от областните дирекции, е дали има

бедстващи хора в хижите

тъй като в много места и клетките на мобилните оператори излизат от строя. МВР е в пълна координация с всички останали министерства", заяви министърът на вътрешните работи.

„Основните приоритети пред МВР и останалите институции са първо, реакция при бедстващи хора, медицинско подсигуряване, храна и подслон. Хората трябва да се подчиняват на държавните органи. Второ, възстановяването на електричеството. Няма да стане бързо. Ще отнеме дни и зависи от валежите. Третият приоритет е почистване на пътищата", каза още Вучков.

Кърджалийска област продължава да бедства в снеговете. Десет екипа от различни краища на страната са изпратени да помагат за отстраняване на щетите по електро-преносната мрежа, 380 селища са без ток,

в областния град зачестиха спиранията на захранването и токовите удари

Това съобщиха от кризисния щаб в областната управа. Падналите дървета възпрепятстват работата на аварийните групи, 36 са авариралите далекопроводи в областите Кърджали и Смолян.

В Кърджали пристигна и заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков, който координира възстановяването на електрозахранването. Кризисният щаб при областния управител Илия Илиев заседава непрекъснато.

Очаква се в града да пристигне и министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Продължава разчистването на пътищата от републиканската мрежа, вече е проходим пътят Момчилград-Крумовград, но този от Кърджали за Асеновград остава затворен. Снегорини чистят трасето за Ардино, което се очертава като най-критичната точка.

На телефон 112, само в рамките на вчерашния ден, са подадени

142 сигнала за произшествия

На 37 от тях са се отзовали екипите на "Пожарна безопасност".

Пет бременни жени и родилки са извозени до болнични заведения и им е осигурена медицинска помощ. Транспортирани са пациентите на хемодиализа и двама сърдечно болни.

Близо 5 часа спасителен екип си е пробивал път, за да стигне до родилка в кирковското село Орлица. Жената е била транспортирана в здравно заведение.

До болници с помощта на огнеборците са стигнали още 4 родилки. Тази сутрин спасителен екип е пътувал до диабетик, за да бъде транспортиран до болница за оказване на помощ.

Повече от половината сигнали вчера са били за паднали дървета

екипите на пожарните служби са реагирали своевременно. Всички закъсали автомобили са били изтеглени. Двама огнеборци са извели 17 домашни животни, затрупани от срутен покрив на селскостопанска сграда в село Македонци.

Под тежестта на снега вчера е паднала покривна конструкция на бензиностанция в областния град, няма пострадали. Спасителен екип е обезопасил мястото. Два екипа на пожарната служба в Кърджали са загасили запалени комини на жилищни сгради в областния център.

Пътят за Гърция през ГКПП "Маказа – Нимфея" вече е отворен, но се пускат само автомобили с вериги. Снощи е имало голямо задръстване от закъсали в снега коли, поради което още при Кирково полицията е връщала пътуващите по посока на граничния пункт, каза кметът на Кирково Сали Рамадан.

Снегът в района на места е натрупал до 130 сантиметра

Повечето населени места в планинската част на Смолянска област вече дни са без ток. Тази сутрин е осигурен хляб от Смолян за общините Рудозем и Златоград. Понеделник и вторник ще бъдат неучебни дни за цялата Смолянска област.

Възможно е дори в рамките на днешния ден електрозахранването да не може да бъде възстановено, каза областният управител Недялко Славов за БНР. Говорим за общините Рудозем, Мадан, Златоград, Неделино, Баните. Повредите по далекопроводите на този етап се отстраняват извън територията на нашата област, тъй като се осъществяват варианти за електроснабдяване през Кърджалийска област, поясни Славов.

Дори и да има бедстващи хора няма как да се разбере, защото клетките на мобилните оператори не работят, допълва заместник-областният управител Зарко Маринов.

#електричество #електрозахранване #ток #бедствено положение #Веселин Вучков #Смолян #Ардино #Кърджали

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"