Бедствено положение в половин България

Бедствено положение в половин България
Снимки: БГНЕС
A A+ A++ A

Трети ден хиляди българи са без ток, вече е на привършване и хлябът, в много райони няма и вода. Обилните снеговалежи, въпреки предупрежденията за червен и оранжев код, отново изненадаха и създадоха проблеми. Бедствено и критично е положението в половин България.

Най-критично е положението в Южна България

където все още хиляди са без ток. В Рудозем, Мадан и в много от селата, освен ток, няма и хляб. Хората продължават да бедстват, нарушени са телекомуникациите и пътната инфраструктура. Реките покачват нивата си, паднали са дървета на много места, които са затворили и главни пътища. В Южна България автомобилите са затрупани от сняг, който достига метър и 50 см.

В Смолян продължава да е тежка обстановката. Няма ток, поне още 2-3 дни ще има проблем с електрозахранването в бедстващите райони. Днес вече е осигурен достъпът на леки автомобили до всички общински центрове на територията на област Смолян.

Движението на МПС да се осъществява задължително с вериги

призовават от агенция "Пътна инфраструктура". Проходът "Предела" е отворен за движение за всички МПС. Пътят от Кюстендил до Гюешево също е отворен за движение за всички моторни превозни средства.

Министърът на вътрешните работи в оставка Веселин Вучков и директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов пътуват за град Гълъбово, Старозагорско. Очаква се подробности около ситуацията там да бъдат изнесени на брифинг по-късно днес. Следващите населени места, които двамата ръководители ще посетят, са Кърджали и Смолян.

По-рано днес на извънредно заседание на Кризисния щаб, вътрешният министър в оставка Веселин Вучков съобщи, че

остава бедственото положение в Смолян, Кърджали, Лъки, Велинград и Сърница

По решение на кризисния щаб на пожарната е разпоредено да се направи проверка има ли бедстващи хора в хижите и пътищата към тях дали са проходими, уточни Вучков. Към този момент няма застрашени граждани. Над 850 населени места продължават да са без електрозахранване, това е и най-сериозният проблем, подчерта Вучков.

В засегнатите области са изтеглени 7 линейки, 51 автобуса и автомобила, транспортирани са 7 граждани на хемодиализа, транспортирани са и 5 бременни жени. Засегнатите са областите Пазарджик, Смолян, Асеновград, Лъки и др., съобщи Вучков.

Той призова

гражданите да преосмислят необходимостта от пътуване

Туристите да избягват лавиноопасни зони, скиорите и сноубордистите да не се спускат в неохраняеми и необработени зони и писти. Създадена е организация при необходимост с високопроходими машини да се достави храна, вода и лекарства в труднодостъпните населени места, допълни Вучков. Основен приоритет на МВР остава съдействието на Енергийния системен оператор и ЕРП-тата за отстраняване на авариите по далекопроводите, това е свръхприоритет, който вероятно няма да бъде решен бързо.

Главен комисар Николай Николов каза от своя страна, че днес ще се включат ВВС с хеликоптери да направят мониторинг на далекопроводите, за да локализират местата на авариите.

Училищата в областите Смолян и Кърджали остават затворени в понеделник и вторник. Третокласната пътна мрежа и в двете области е затворена. В Смолянско не се допуска и движение на товарни камиони.

Остава в сила

бедственото положение в област Кърджали

Възстановено е електрозахранването в част от населените места, но все още без ток са над 200 селища. Причината са многото повредени от тежкия сняг стълбове, които са повече от 40 за областта. Трудният достъп до тях допълнително възпрепятства работата на аварийните екипи. Все още има нарушения на телефонните и мобилните връзки.

Главните пътища от републиканската мрежа се почистват, но движението по тях е много трудно. От снощи по основните направления работят пристигналите от вътрешността на страната 7 роторни снегорина. Днес и утре в цялата област е обявена дървена ваканция, учебни занятия ще има само в град Кърджали. Всички реки са повишили нивото си, контролирано се изпуска язовир "Студен кладенец", а язовир Кърджали все още има свободен обем.

Обстановката в Хасковска област бавно се нормализира

след снеговалежа. Пътят Хасково-Кърджали вече е отворен. Отпадат ограниченията за движение по пътя Харманли-Тополовград и Димитровград-Стара Загора. Пътят Ивайловград-Крумовград обаче е непроходим. Възстановено е електрозахранването към помпените станции, снабдяващи с вода Димитровград и пет квартала на Хасково.

15 помпени станции все още не работят и без вода са десетки села от общините Харманли, Минерални бани и Стамболово. Без ток са 90 населени места в региона. В две училища от Маджаровска община днес няма да има занятия, заради неразчистени пътища към селата.

Днес ще продължи да вали сняг, но вече по-слаб

в Западна България ще вали дъжд и сняг.

Тунджа ще достигне по-късно днес червения праг на предупреждение при Елхово, предупредиха от Министерството на околната среда и водите. Нивото на реката ще остане високо през следващите три дни. Река Съзлийка, която скъса дигата в Гълъбово, ще започне плавно да се понижава, също както и Марица при Харманли и Свиленград.

Временно се ограничава движението при км 52 от АМ "Тракия" в аварийната и активната лента, в посока Пловдив, за отстраняване на паднало дърво. Временно са затворени за движение път III-868 Смолян - Рудозем и път III-8681 Рудозем - Смилян, за почистване на паднали дървета. Товарните МПС да се движат без ремаркета и полуремаркета по път I-5 Хасково - Кърджали. Път ІІІ-507 Манастир - Книжовник - Мост - Кърджали е отворен за движение на товарните МПС. Пътят III-866 Девин - Кричим, при км 66, между Девин и Михалково, временно е затворен за движение поради паднала скална маса.

БГНЕС

#бедствено положение #време #сняг #снеговалеж

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"