Регионалното министерство: "Южен поток" не е спрян, обществените поръчки остават

Регионалното министерство: "Южен поток" не е спрян, обществените поръчки остават
Декември, 2014 г. Работници от пристанище Варна товарят тръбите на спомагателните кораби за проекта "Южен поток". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Към днешна дата Република България не е официално уведомена за прекратяването на проекта газопровод "Южен поток". В този смисъл българската държава, в частност Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), е длъжна да изпълнява своите задължения, съгласно българското законодателство.

Това се заявява в позиция на МРРБ. Поводът - обявена вчера обществена поръчка с предмет "Изработване на методика за оценяване на размера на обезщетението за учредяване на сервитут върху поземлен имот, представляващ морски плаж, част от крайбрежната плажна ивица и оценка на правото на строеж върху морското дъно, необходими за реализацията на обект "Морски газопровод Южен поток – Български сектор".

На министъра законово са вменени редица задължения

да разглежда и одобрява подробни устройствени планове, инвестиционни проекти, да издава разрешения за строеж и да възлага оценка на правото на строеж върху морското дъно и под морския плаж.

Неспазването на всяко едно от тези задължения би могло да се счита за неизпълнение, което от своя страна да доведе до евентуални съдебни процедури и финансови санкции за България.

По силата на действащата нормативна уредба министърът на регионалното развитие и благоустройството е задължен да възложи изготвянето на оценка за правото на строеж.

От МРРБ посочват, че следващите стъпки в изпълнение на задълженията на България ще са избор на лицензиран оценител, определяне размера на обезщетенията и учредяване на вещните права с решение на Министерски съвет.

Инфраструктурният обект

"Южен поток" е включен в Програмната декларация с ключови приоритети

за формиране на стабилно парламентарно мнозинство в 43-то Народно събрание и съставяне на проевропейско реформаторско правителство за стабилно развитие на България, така и в приетата с Решение № 42 от януари 2015 г. на Министерския съвет "Програма на правителството за стабилно развитие на Република България за периода 2014-2018 г.", сектор "Енергетика" - "Приоритет 11.14. Продължаване строителството на проекта "Южен поток".

Със Заповед № РД-02-15-98/01.07.2014 г. на министъра на регионалното развитие от предходния редовен кабинет е одобрен Подробен устройствен план - парцеларен план за обект "Морски газопровод "Южен поток - Български сектор" за част от общата дължина на линейната инфраструктура на сушата, попадаща в поземлен имот № 10135.5103.22, представляващ морски плаж "Паша дере 1", част от крайбрежната плажна ивица и за морската част на линейната инфраструктура, включваща трасето на газопровода в териториалните води на Република България до границата с Изключителната икономическа зона в Черно море. Заповедта е влязла в сила през месец октомври 2014 г.

От страна на проектната компания, отговорна за реализация на обекта, в МРРБ са

депозирани заявления за предприемане на действия по продължаване на работата

а именно – предприемане на действия за уреждане на вещно-правните отношения върху засегнатите морско дъно и морски плаж. Към настоящия момент заявленията на проектната компания не са оттеглени и МРРБ няма правни основания да не предприема съответните действия.

Предвид това, както и в съответствие със законовите изисквания – Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България (ЗМПВВППРБ), Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, Закона за държавната собственост и Закона за енергетиката, административната работа по започналите процедури не е прекратена. За уреждане на вещноправните отношения между държавата и възложителя на обекта, по отношение на трасето, което засяга българското териториално море и вътрешните морски води, е необходимо да бъде учредено право на строеж върху морското дъно по реда на ЗМПВВППРБ.

Съгласно текста на този закон по предложение на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията и на съответния ресорен министър, въз основа на одобрен подробен устройствен план, с решение на Министерския съвет,  върху морското дъно и неговите недра в границите на вътрешните морски води и териториалното море може да се учреди право на строеж за изграждане или разширение на подводни линейни обекти на техническата инфраструктура.

#Южен поток #МРРБ #газопровод

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »