Стотици танкове на САЩ пристигат в прибалтийските държави

Стотици танкове на САЩ пристигат в прибалтийските държави
Снимка: bg.wikipedia.org
A A+ A++ A

Стотици танкове на САЩ са пристигнали в прибалтийските държави като част от мисия на НАТО. Бойните машини ще останат в Европа в рамките на мисията, която има за цел да увери в подкрепата на НАТО страните-членки, които се страхуват за сигурността си след действията на Русия в Украйна, предаде Би Би Си.

Маневрата съвпада и с изпращането на американска пехотна дивизия, както и военноморски учения в Черно море.

По данни на представител на американската армия, около 250 от общо 750 танка са пристигнали в латвийската столица Рига и в Северна Германия и ще бъдат готови за предислокация, за да бъде възможна по-бързата реакция на кризи.Машините ще са базирани в прибалтийските държави и Полша за 90-дневното учение на НАТО, но след това ще се разпръснат из Европа за "контролирано съхранение". Освен това в Черно море започнаха военноморски учения на НАТО, в които участват и България, Румъния и Турция.

Руските медии съобщиха, че танковете на САЩ са „Ейбрамс“, освен това пристигат и две десантни подразделения на американските въоръжени сили. Те ще бъдат разположени в естонския град Тапа, за да участват в международните учения Siil 2015, предаде РИА Новости.

В латвийската столица Рига са започнали да пристигат хеликоптери и тежко въоръжение, изпратени са и 3000 войници. След приключване на ученията въоръжението ще остане в региона.

В същото време Русия обяви, че прекратява от 11 март участието си в заседанията на съвместната контактна група по Договора за обикновени военни сили в Eвропа, предаде Би Би Си.

Ръководителят на руската делегация на преговорите във Виена по въпросите на военната сигурност Антон Мазур заяви, че страните от НАТО предпочитат „на практика да заобиколят положенията на ДОВСЕ, за сметка на разширяване на Алианса“, което и е довело до излизането на Русия от договора.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"