Русия строи газопровод в Македония вместо "Южен поток"

Русия строи газопровод в Македония вместо "Южен поток"
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Руската компания „Стройтрансгаз“ обяви, че започва строителството на участък от газопровода Клечовце-Неготино в Македония на стойност 75 млн. долара. Този проект ще се реализира вместо "Южен поток", съобщи "Комерсант".

От общата стойност на газопровода Македония ще плати 15 млн. долара.

Предишният руски опит за енергиен проект на Балканите се оказа неуспешен. „Стройтрансгаз“ трябваше да построи българския участък от „Южен поток“, но Русия се отказа от него заради конфликта с ЕС. Македонският проект обаче оцеля, въпреки че трябваше да стане част от „Южен поток“. Той може да съедини газотранспортната система на страната с Гърция, позволявайки на Македония, Сърбия, Унгария и Австрия да получават газ по заменилия „Южен поток“ проект „Турски поток“.

Ръководителят на руския гигант Генадий Тимченко още в края на тази седмица започва работа по изграждането на проекта за газопровода в Македония, разказаха пред изданието близки до компанията източници. Началната фаза е свързана с оценка на работната ръка и ресурсите.

Това е първият етап от газопровода Клечовце - Неготино, който  ще е с дължина 61 км дължина и диаметър 508 мм. Газът трябва да бъде доставян до град Щип. Строителеният период е малко повече от година. След това ще се изгради още 60 км тръбопроводи за свързване с газопреносната система в Гърция.

Миналата година консорциум, ръководен от руската компания “Стройтрансгаз” спечели договора за построяването на българския участък на газопровода “Южен поток”. Проектът бе за 3,5 млрд. евро. 63% от “Стройтрансгаз груп” е собственост на олигарха Генадий Тимченко, който попадна в списъка с лицата, санкционирани от САЩ във връзка с кризата в Украйна и присъединяването на Крим към Русия.

#Генадий Тимченко #газопровод #Южен поток #Турски поток #Македония

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"