Президентът уверен: Щом Русия и ЕС се разберат, строим "Южен поток"

Президентът уверен: Щом Русия и ЕС се разберат, строим "Южен поток"
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев се срещна със сръбския си колега Томислав Николич в Белград, където в четвъртък обсъдиха положението на енергетиката в съседските държави. "България е подкрепяла „Южен поток” в съответствие с европейското законодателство. Извършваме подготвителни работи, готови сме веднага да строим, когато Русия и ЕС се разберат", убеден е Плевнелиев.

Припомняме, проектът бе прекратен на 1 декември 2014 г. от руския президент Владимир Путин.

По отношение бъдещето на проекта, той за пореден път той подчерта, че нямаме писмен документ, за да знаем какво да правим. От своя страна Николич също не зачеркна напълно възможността за реализиране на газопровода, макар от 1 декември м.г. насам Русия да работи по друг енергиен проект – „Турски поток”.

Плевнелиев коментира, че все още не е ясно дали ще се реализира идеята на Бойко Борисов за газов хъб на българска територия. По думите му всички карти са на масата и остава Москва да вземе своето решение.

Томислав Николич благодари на властите в София за подкрепата, която дават на Белград по пътя в ЕС. Според него двете страни са постигнали съгласие, че с общи усилия ще увеличат сътрудничеството, ще приключат с реализацията на започналите проекти и ще започнат нови.

Сръбският президент изрази мнение, че има разбиране и общо желание за развитие на инфраструктурата и построяването на магистралата Ниш – София. Томислав Николич подчерта, че строителството на тази магистрала ще превърне двете страни в най-значимите в транспорта в тази част на света.

След срещата си Плевнелиев и Томислав Николич изразиха задоволство от двустранните отношения. Николич подчерта значението на Коридор №10, а Плевнелиев за пореден път изрази категорична подкрепа за присъединяването на Сърбия и другите страни от Западните Балкани към Европейския съюз.

#Росен Плевнелиев #Сърбия #Томислав Николич #Белград

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"