Печените зеленчуци били по-полезни от суровите
Някои зеленчуци трябва да бъдат подложени на термична обработка, за да бъдат още по-добре усвоени, противно на твърдението, че суровите зеленчуците са изключително полезни.
И така, нагряването на доматите, спанака, моркова, аспержите и гъбите може да спомогне за
разлагането на целулозата и освобождаването на минералните вещества
Обработката на доматите повишава концентрацията на ликопена, който намалява риска от рак на простата. Но все пак термичната обработка разрушава витамин С и това трябва да се отчита.
Спанакът е богат на оксалати, които са свързани с ценни минерали (желязо и калций). И целулозата, и оксалатите усложняват усвояването на желязото. Затова от зелените зеленчуци ние може реално да получим едва 5% от фактическото съдържание на желязото. Макар че
нагряването намалява съдържанието на оксалата до 15%
Затова много важно е да се съкрати времето на термичната обработка.
Морковът е богат на каротиноиди, които му придават ярък оранжев цвят. Нагряването на моркова повишава концентрацията на каротиноидите, които са и мощни антиоксиданти. Специалистите предлагат да се смесват сурови и обработени моркови.
Обработката на аспержите
повишава биодостъпността на питателните вещества
и концентрацията на полифенолите (антиоксиданти, намаляващи риска от рак и сърдечни заболявания).
Гъбите пък имат много витамини и минерални вещества. Има възможност да бъде повишени тяхната питателност, като се добави полезно растително масло (гъбите поемат всичко като гъба).
Още по темата:
- » Приеха здравната стратегия до 2030 г.
- » Овладейте прекомерното изпотяване: Съвети, трикове и естествени средства
- » Проучване: Химикалите, използвани за огнезащита, повишават риска от рак