Печените зеленчуци били по-полезни от суровите

Печените зеленчуци били по-полезни от суровите
A A+ A++ A

Някои зеленчуци трябва да бъдат подложени на термична обработка, за да бъдат още по-добре усвоени, противно на твърдението, че суровите зеленчуците са изключително полезни.

И така, нагряването на доматите, спанака, моркова, аспержите и гъбите може да спомогне за

разлагането на целулозата и освобождаването на минералните вещества

Обработката на доматите повишава концентрацията на ликопена, който намалява риска от рак на простата. Но все пак термичната обработка разрушава витамин С и това трябва да се отчита.

Спанакът е богат на оксалати, които са свързани с ценни минерали (желязо и калций). И целулозата, и оксалатите усложняват усвояването на желязото. Затова от зелените зеленчуци ние може реално да получим едва 5% от фактическото съдържание на желязото. Макар че

нагряването намалява съдържанието на оксалата до 15%

Затова много важно е да се съкрати времето на термичната обработка.

Морковът е богат на каротиноиди, които му придават ярък оранжев цвят. Нагряването на моркова повишава концентрацията на каротиноидите, които са и мощни антиоксиданти. Специалистите предлагат да се смесват сурови и обработени моркови.

Обработката на аспержите

повишава биодостъпността на питателните вещества

и концентрацията на полифенолите (антиоксиданти, намаляващи риска от рак и сърдечни заболявания).

Гъбите пък имат много витамини и минерални вещества. Има възможност да бъде повишени тяхната питателност, като се добави полезно растително масло (гъбите поемат всичко като гъба).

#домати #аспержи #зеленчуци #здраве #витамин С #антиоксидант

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"