Първото за 2015-та слънчево затъмнение ще е на 20 март

Първото за 2015-та слънчево затъмнение ще е на 20 март
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Първото слънчево затъмнение за тази година ще е на 20 март. От България и по-голямата част от Европа обаче то ще се наблюдава само като частично закриване на Слънцето от Луната. Пълната фаза на затъмнението ще бъде видима само от северната част на Атлантическия океан, Фарьорските острови и архипелага Шпицберген.

Най-доброто място за наблюдение, където затъмнението ще продължи най-дълго, ще бъде в океана на около 260 км северно от Фарьорските острови.

Максимална продължителност на пълната фаза, наблюдавана оттам, ще е 2 минути и 46,9 секунди, а частичното затъмнение ще продължи близо 4 часа и 10 минути.

В София частичното затъмнение ще започне в 10:42 ч. и ще продължи 2 часа и 16 минути.

По време на максималната фаза на затъмнението в 11:49:05 ч., близо половината от слънчевият диск ще бъде покрит от Луната.

Всяка година има между две и пет слънчеви затъмнения, но наблюдаването на пълната фаза на затъмнението обикновено е възможно само от много малка част от земната повърхност.

О Института припомнят, че при наблюдение на Слънцето с невъоръжено око или с оптични прибори трябва да се използват специални защитни слънчеви филтри, предпазващи зрението.

#слънце #Луна #Затъмнение #София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници