ЕК подкрепя интерконектора Гърция - България

ЕК подкрепя интерконектора Гърция - България
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Европейската комисия подкрепя реализацията на интерконектора България - Гърция (IGB). Това стана ясно от срещата между министъра на енергетиката Теменужка Петкова и заместник-председателя на Европейската комисия Марош Шефчович във вторник. Двамата се срещнаха по време на церемонията за полагане на първата тръба от Трансанадолския газопровод ТАНАП, която се проведе в турския град Селим, област Карс. Те разговаряха за проекта за IGB като част от инфраструктурата на Южния газов коридор.

„ЕК подкрепя реализацията на IGB, който е важен проект както за България, така и за целия Европейски съюз", казал Шефчович. В отговор Петкова уверила, че, в изпълнение на приоритетите от своята програма, българското правителство е предприело всички мерки за ускоряване реализацията на проекта.

Тя припомнила, че в бюджета за тази година Министерският съвет е предвидил държавна гаранция от 80 млн. евро за интерконектора, което е допълнителен израз на усилията ни за ускореното му изграждане и влизане в експлоатация.
"В момента работим заедно с гръцките ни партньори за допълнително съкращаване на сроковете", допълнил министърът.

Петкова изтъкнала пред своя събеседник, че българската страна е изготвила пътна карта с разписани дейности и срокове за реализация на проекта. Според този план се очаква в рамките на 2018 година газопроводът да е изграден. По предварителни данни инвестицията за него е на стойност около 220 млн. евро.

По време на срещата Теменужка Петкова е запознала Марош Шефчович и с напредъка при реализацията на останалите междусистемни връзки на България със съседните държави като важен елемент от осигуряване на диверсификация на източниците и трасетата за доставка на природен газ в страната.

България е на финалната права в изграждането на връзката с Румъния и се очаква до края на годината тя вече да е факт, казала Петкова. Страната ни е изпратила на турските си партньори доклад за предварително предпроектно проучване и очакваме техния отговор, за да пристъпим към детайлизиране на техническите параметри на проекта.

„Интегрирането на България в газопреносната система на Европа ще допринесе за сигурността на доставките в бъдеще", подчертал в отговор Марош Шефчович.

#Теменужка Петкова #Марош Шефчович #ЕК #Румъния #Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »