Турция: ЕС може да купува газ от ТАНАП

Турция: ЕС може да купува газ от ТАНАП
A A+ A++ A

Газопроводът "Турски поток" няма да замени Трансанадолския газопровод (ТАНАП), заяви турският министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз.

"Мнението на Европейския съюз (ЕС) няма да повлияе върху реализацията на енергийната "пътна карта" на Турция. Ние сме готови да окажем съдействие при намирането на компромис между ЕС и Русия по енергийните въпроси. Макар че на нас не ни предстои да търсим решение", каза министърът.

По думите му

Турция и ЕС са взели решение да започнат "енергиен диалог на високо равнище"

В рамките на тези преговори ще се обсъжда въпроса за купуването на газ от ТАНАП.

В тази връзка министърът подчерта, че позицията на Анкара по отношение "Турски поток" не се е променила. Страната проявява все още интерес към него, но едновременно с това се подчертава, че "Турски поток" не заменя ТАНАП.

Говорейки за енергийното сътрудничество с Русия, Йълдъз съобщи, че полученото неотдавна намаление на руския газ в размер на 10,25% в паричен еквивалент е равно на 1 милиард долара.

Освен това, в течение на следващите няколко седмици трябва да

започне поредния етап от строителството на АЕЦ "Аккую"

а самият проект е привлякъл капиталовложения за 735 милиона долара.

До 2003 г. Турция получаваше природен газ само транзит през Украйна, Молдова, Румъния и България. През 3003 г. започна износът на газ по газопровода "Син поток".

До неотдавна компанията "Боташ" притежаваше изключителни права за контрол върху газовия пазар на Турция. В условията на либерализация "Газпром експорт" се съгласи да даде част от обемите газ по един от договорите на една от четирите частни компании, получили право за внос на "синьото гориво" в страната.

През 2014 г. доставките на газ за Турция надхвърлиха 27 милиарда куб.м.

#Турски поток #Син поток #ТАНАП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »