Защо ще протестирам за защитените територии

Защо ще протестирам за защитените територии
Снимка: Елена Тилова
A A+ A++ A

Автор: Елена Тилова, Зелени Балкани

Защо да протестираме за защитените територии?  Ето моята причина. Защитена територия "Юлиевска кория". Обявена, за да запази последните останали дъбове от заливната гора на Тунджа. Древни енти на възраст над 300 години - дървета, всяко от които е значима национална ценност. Дървета, всяко от които заслужава до него да стои денонощно един страж, за да го съхрани.За да можем, някой ден да заведем там децата си и да им кажем, че тези дървета са свидетели на националното освобождение.

Но защитените територии са такива само на хартия. Древните енти умират - посечени от бракониери.Дърветата са толкова огромни, че дори не могат да бъдат повалени.За това се запалват огньове в стволовете им, или се отива многократно, за да може малко по малко и с брадва да се повали могъщата им снага.

Това е една от защитените територии, за която истински ме боли сърцето. Даже не смея да отида там, защото се чувствам истински безсилна.

Искам защитените територии да са такива не само на хартия, а опазването на природата да е държавен приоритет. Искам хората да ги посещават, а те да радват душата им. За това отивам на протест.

Позицията на Елена Тилова е публикувана на страницата й във Фейсбук.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"