Приложението „Гражданите“ се бори с нагло паркирали шофьори

Приложението „Гражданите“ се бори с нагло паркирали шофьори
A A+ A++ A

Ново мобилно приложение изобличава нагло паркирали шофьори и нарушители на пътя, като сигналите за нарушенията им могат да се изпращат и до КАТ. То е разработено по инициатива на група за контрол „Гражданите“, поддържаща и едноименна страница във Facebook. Освен публикуване на снимката с послание от заснелия нарушението потребител и изпращането й до КАТ е достъпна и опция за премахването на фотографията, ако шофьорът се извини.

За момента партньорството с КАТ е по-скоро пожелателна стъпка – има определени изисквания, за да бъде снимката допустимо доказателство за нарушението. Това означава, че за момента пътната полиция приема само фотографии на очевидни нарушения от рода на неправилно паркиране, и то по възможност с потвърждение на нарушението от рода на забранителен знак или липса на стикер за инвалидност при паркиране на инвалидно място. Авторите на приложението съветват потребителите да оставят своите имена, телефон и мястото на произшествието, за да могат да свидетелстват при обжалване от страна на шофьора.

Социалното приложение е достъпно за смартфони, работещи с операционни системи Android и iOS, и е достъпно безплатно в App Store и Google Play. Три седмици след появата на приложението създателите му имат вече над 16 100 потребители, които са изпратили над 5160 снимки на нарушители. За полезния ефект от него говори и фактът, че досега са получени 143 извинения от разкаяли се шофьори. В момента приложението е сред водещите по популярност в App Store и Google Play Store за България.

Софтуерът позволява и регистрация на автомобила в системата „Радар". Така всеки път, когато ви снимат при нарушение на закона за движение по пътищата, ще бъдете известявани за това. Предвиден е и бутон за споделяне в социалните мрежи. Основната идея на приложението обаче не е само да засрамва нарушителите, а да постигне трайна промяна в поведението на шофьорите. Авторите на софтуера заявяват: „Едва 10% от инцидентите на пътя са в резултат на техническа неизправност. В останалите 90% става дума за неправилно поведение. Можем да намалим тези цифри и да повишим вниманието на хората. Всички искаме промяна, но тя може да започне от самите нас. Телефонът е в ръцете ти. Снимай!“

Връзки за изтегляне на приложенията ще намерите в сайта на проекта.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »