Шоу: Частично слънчево затъмнение у нас, пазете очите

Шоу: Частично слънчево затъмнение у нас, пазете очите
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

На 20 март ще наблюдаваме първото слънчево затъмнение за годината. От територията на България и по-голямата част от Европа обаче то ще се наблюдава само като частично закриване на Слънцето от Луната.

Небесното шоу задължително трябва да се наблюдава със специална защита за очите. Иначе има опасност от загуба на зрение. Коварното е, че уврежданията настъпват без болка в момента, а загубата на зрение се установява до няколко часа по-късно.

"Дори когато по-голямата част от слънчевия диск е закрита по време на частичните фази, лъчението от останалия слънчев полумесец е достатъчно силно, за да доведе до увреждане на ретината. Даже при наблюдаване на пълно слънчево затъмнение има опасност. Слънцето може да се наблюдава директно само през специални филтри”, предупреди акад. Петя Василева, шеф на очната болница “Акад. Пашев” в София.

Снимките с телефон, таблет или фотоапарат може да са толкова опасни, колкото и прякото наблюдение на Слънцето. Всички, които си правят селфита, трябва да носят специални защитни очила, блокиращи опасните лъчи, които се отразяват от дисплея, предупреди офталмоложката.

Пълната фаза на затъмнението ще бъде видима само от северната част на Атлантическия океан, Фарьорските острови и архипелага Шпицберген. Най-доброто място за наблюдение (където затъмнението ще продължи най-дълго) е в океана на около 260 км северно от Фарьорските о-ви, съобщават от БАН.

Максимална продължителност на пълната фаза, наблюдавана от там ще е 2 минути и 46,9 секунди, а частичното затъмнение ще продължи близо 4 часа и 10 минути. За София частичното затъмнение ще започне в 10:42 часа и ще продължи 2 часа и 16 минути. По време на максималната фаза на затъмнението - в 11:49 часа и 5 секунди, близо 53% от слънчевият диск ще бъде покрит от Луната.

#слънчево затъмнение #София #слънце #Луна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »